Política

política

procés sobiranista

Rivera posa sis condicions per votar sí a Rajoy

Desafia el president del PP a firmar l'adéu d'imputats, una investigació del cas Bárcenas, la fi d'aforaments i d'indults, el límit de dos mandats i una llei electoral

El líder de C's li exigirà avui “data i hora” de la investidura

En un Congrés de Diputats on s'estenia la sospita que Mariano Rajoy jugava amb Albert Rivera per donar una imatge de negociació en marxa quan no sap ni si acudirà a la investidura, el president de C's va sacsejar l'escena ahir amb un cop d'efecte anunciant un plec de sis condicions per culminar el seu viratge des del no a l'abstenció per aterrar finalment en el sí, el que va prometre en campanya que no faria mai. “Si el PSOE no fa un paper d'Estat, ho farem nosaltres”, sosté el líder de C's sobre el seu sobtat gir. El llistat que Rajoy hauria de firmar perquè Rivera no s'aixequi de la taula i voti sí no afecta la vida de la gent i implica tràngols per al PP, com ara l'expulsió d'aforats com Rita Barberà del Senat o bé una comissió d'investigació al Congrés del cas Bárcenas, però és similar al que la popular Cristina Cifuentes va firmar per ser presidenta de Madrid gràcies a C's. “Es pot parlar de tot”, es van limitar a dir fonts del PP.

En una coreografia que no va agradar a les files populars, Rivera va anunciar a mig matí –i vint-i-quatre hores abans de la cita amb Rajoy d'avui– que a les cinc de la tarda protagonitzaria una compareixença al noble escriptori del Congrés per fer una “declaració important”. Com a mostra del personalisme que guia el dia a dia Ciutadans, l'adjunt Miguel Gutiérrez va ser instat a desconvocar dues entrevistes prèvies amb dues televisions per engreixar l'expectativa i preservar el protagonisme del líder.

Després de constatar que Espanya suma 275 dies en funcions i que PP i PSOE tenen tots els ponts dinamitats, Rivera es va voler erigir en l'únic líder que es mou, fins i tot al preu d'enterrar promeses de campanya, i va citar amb urgència l'executiva de C's per aprovar un llistat de sis requisits a Rajoy. D'acord amb el seu ordre, el primer punt és apartar qualsevol càrrec públic imputat i expulsar-lo del govern o de l'escó. És el cas, per exemple, de Rita Barberà, que es manté al Senat amb el beneplàcit de Rajoy. El segon punt és la fi dels aforaments per tal que tot polític sigui jutjat en primera instància i no pel Tribunal Suprem, el que jutja diputats i senadors i sobre el qual recau la sospita de la politització.

El tercer punt és tenir una nova llei electoral, un compromís que Rivera ja va exigir la mateixa nit electoral presentant el seu partit com el més castigat per l'actual norma. “Que els vots valguin igual a tot arreu o que hi hagi una major proporcionalitat”, va exigir. El quart punt és la fi dels indults per casos de corrupció que el Consell de Ministres aprova sense haver-los d'explicar.

Vuit anys o dos mandats

El cinquè punt de Rivera ataca directament la biografia del president del govern espanyol des del 2011 –i en funcions des del desembre del 2015–, perquè imposa l'obligació de limitar els mandats a dos o complir un màxim de vuit anys al càrrec. Així que si Rajoy firma aquest requisit, el que subscriurà davant del líder de C's és que es disposa a afrontar el seu últim mandat i cedir el timó abans de quatre anys com a molt tard. “Es tracta de fer el mateix que fan a altres nacions, i no passa res”, va desmitificar Rivera per treure-li ferro.

Com si sospités que es tracta de la condició més traumàtica per a l'actual inquilí de La Moncloa, el president de C's va deixar per al final l'obligació de crear una comissió d'investigació al Congrés sobre el finançament irregular del PP que va pivotar al voltant de l'extresorer Luis Bárcenas. La sisena i última condició és un punt delicat, perquè va ser Rajoy qui va ascendir Bárcenas de gerent a tresorer i qui li va enviar el cèlebre “Luis, sigues fort” per SMS quan el jutge ja havia destapat la fortuna de 42 milions ocultada a Suïssa. A diferència de dirigents del PP com Javier Maroto –que ha parlat de “fàstic”– o de María Dolores de Cospedal, que l'ha portat als tribunals, Rajoy no ha dit mai una paraula despectiva a Bárcenas ni tampoc s'ha sentit estafat per ell. “Em vaig equivocar pensant que era innocent”, és el més dur que va dir Rajoy l'agost del 2013 al Senat.

Fixar el ple d'investidura

Excloent-ho del plec de sis condicions, Rivera també va anunciar que en la cita d'avui al matí al Congrés reclamarà a Rajoy que deixi de jugar amb el calendari i fixi “dia i hora” per al ple d'investidura. “Només podem negociar amb un candidat que va a la investidura”, va advertir. A l'hora de justificar la seva pirueta final fins al sí, Rivera va alliçonar que la política és “escollir entre el dolent i el menys dolent”. “En un moment important d'Espanya cal fer un pas i mullar-se. O no és important el que passa a Catalunya amb els separatistes? Jo crec que sí”, va afirmar en contrast amb la “irresponsabilitat” que ell veu en el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per “no comparèixer”.

Tot i que és vist com un afany de protagonisme precisament la vigília d'una reunió de treball i a pesar que a la cúpula del PP li disgusta que Rivera interpreti que “els votants del PP comparteixen el que dic”, com va reiterar ahir, fonts populars van acceptar d'entrada valorar el plec de sis condicions avisant que ningú avui esperi de Rajoy un sí a tot. El guió no desagrada al PP, partidari de lligar el sí de C's per sumar 169 escons i pressionar al màxim el PSOE exigint l'abstenció o terceres eleccions.

LES FRASES DE RIVERA

Si el PSOE no fa un paper d'Estat, el farem nosaltres. Preferim ser útils i estar en el desbloqueig abans que creure'ns importants
En un moment important d'Espanya cal fer un pas i cal mullar-se. O no és important el que passa a Catalunya amb els separatistes?

C's obvia que és tot el PP l'imputat

Entre les condicions a Rajoy per tenir el sí de Ciutadans, Rivera cita com a primera exigència “la separació de qualsevol càrrec públic imputat i que no pugui seure ni a l'escó ni al govern”. El líder de C's, però, obvia que és tot el PP el que està imputat per destruir l'ordinador de Bárcenas.

Rivera vol que Rajoy signi allò firmat per la presidenta de la regió de Madrid, Cristina Cifuentes, el 2015 però el calendari judicial del PP ha avançat tant que ara ja és el primer partit de la democràcia imputat com a tal (amb la reforma de Rajoy ara la figura legal és “investigat”). La jutgessa Rosa María Freire ho va decretar el 22 de gener donant veracitat a la violència emprada contra l'ordinador de Bárcenas per, suposadament, voler destruir proves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA