Política

JAUME SALINAS

PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ ÀGORA MAÇÒNICA

“Volem contribuir en el procés independentista”

És una entitat formada, a títol individual, per maçons de diferents obediències amb l'objectiu de contribuir en el procés independentista de Catalunya

Després de la mort de Franco, encara és hora que l'Estat espanyol faci una declaració institucional exonerant els maçons, cosa que ja va fer el Parlament català

Venerable mestre.
Va ingressar a la maçoneria fa més de 25 anys. És un grau 33. Ha estat venerable mestre de la Gran Lògia d'Espanya i ha ocupat diversos càrrecs, tant a la seva lògia com en el suprem consell del grau 33. Jubilat, després de treballar molts anys en una de les principals entitats financeres del país, reparteix el temps disponible entre les activitats maçòniques i la direcció d'una petita editorial, Tarannà, especialitzada en llibres sobre la gestió del dol. És autor des diferents llibres, entre els quals destaca Senyals. Històries invisibles de la vida quotidiana, en què narra experiències, pròpies i alienes, que desafien el concepte de racionalitat.
Estem orgullosos dels que ens van precedir i volem que els futurs maçons ho estiguin de nosaltres

Ni olor de sofre ni cap altra ferum sospitosa. Jaume Salinas, escriptor, editor, maçó i independentista, és un home afable, amb una gran curiositat per tot el que l'envolta i convençut que la maçoneria ha de deixar de recrear-se en els èxits del passat i intervenir amb més decisió en els grans reptes que ens planteja el present i el futur més immediat. Amb altres germans i germanes de diferents lògies van decidir crear Àgora Maçònica amb l'objectiu d'ajudar, des del diàleg i la reflexió, a assolir una Catalunya independent.

L'origen de trot plegat?
Arran d'un xat entre gent d'obediència maçònica i d'altres, a l'entorn de les eleccions dels 27-S, uns quants germans i germanes de diferents obediències vàrem veure clar que calia aprofitar l'empenta per fer alguna cosa pel nostre país.
La maçoneria decideix fer el salt a la política?
No, ni de bon tros. La regla sagrada de les lògies és no parlar de política ni de religió. Som maçons de diverses obediències els que, a títol individual, hem tirat endavant l'Àgora Maçònica. Som conscients que l'única eina de què disposem és la paraula i les possibilitats que ofereixen les xarxes socials. Amb aquestes eines volem treballar per la plena independència de Catalunya, per evitar enfrontaments entre nosaltres i en la societat catalana i per aportar els nostres valors en la construcció del nou país.
Quins valors?
Valors ètics, morals i filosòfics que han estat presents al llarg de la nostra història i que creiem plenament vigents. Són valors sorgits de la revolució lliberal i la francesa com ara la llibertat de pensament, d'ensenyament, de religió, separació de poders, solidaritat, etc. Bona part dels ponents que varen elaborar la constitució dels Estats Units eren maçons.
Els anys del contuberni judeomaçònic ja han quedat enrere?
Després de 40 anys de la mort del dictador, encara és hora que el Parlament espanyol hagi fet alguna declaració institucional exonerant els maçons. Només el Parlament català ha fet una declaració institucional reconeixent a la maçoneria, juntament amb el maquis, d'haver estat perseguits injustament pel règim franquista. Recentment, el Parlament canari ha fet el mateix. El “tribunal para la represión del comunismo y la masoneria” va encausar més de 15.000 persones, de les quals van morir unes 10.000, quan al conjunt de tot l'Estat mai hi havia hagut més de 5.000 maçons en actiu. Tant el pare de Franco com el seu germà Ramón eren maçons. Ell va intentar ingressar més d'una vegada però no el van acceptar. Aquesta podia ser una raó que justifiqués la seva obsessió pel contuberni judeomaçònic. D'altra banda, la maçoneria sempre ha predicat la llibertat de creences, i això xocava frontalment amb la totpoderosa Església catòlica.
Tornem al present. En quins àmbits concrets estan treballant?
Treballem en les àrees de cultura i educació, salut; medi ambient, política i economia; ètica i valors i documentació històrica. L'adscripció a cada comissió és totalment voluntària. Treballem contactant amb els diferents estaments polítics i socials catalans per donar-nos a conèixer i oferir els nostres serveis, i d'altra banda, publiquem tota mena de treballs i comentaris relacionats amb l'actualitat i el que està passant al món que ens envolta. S'hi podrà accedir a través del web www.agoramoconica.cat.
Se centren exclusivament en el tema català?
Hi ha molts altres reptes en l'actualitat que també ens afecten, com ara la crisi europea, el canvi climàtic, els moviments migratoris, la crisi de l'aigua, etc. De la mateixa manera que nosaltres admirem els nostres germans del segle XVIII i XIX, pel que van representar en els avenços de la societat, volem que els maçons del futur estiguin orgullosos del que hem fet nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona