Política

política

formació de govern

Rajoy i Rivera miren Sánchez

El líder del PP ajorna fins al dia 17 l'aval a les condicions de C's per elevar la pressió sobre el PSOE

No dóna data d'investidura ni promet acudir-hi

Els socialistes s'atrinxeren en el no i descarten un comitè federal de debat

Sense corbata i oferint al seu interlocutor una taula aquesta vegada amb fulls per donar imatge de dinamisme a la negociació, Mariano Rajoy va celebrar ahir la seva tercera reunió en un mes amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, l'endemà que el dirigent català li plantegés un plec de sis condicions per fer el seu últim viratge des del no i acabar votant el que va prometre no votar mai: el sí en una investidura. Tot i que els dos líders van coincidir en la urgència de tenir un govern a Espanya, el president espanyol va preferir tornar a guanyar temps i no va convocar el comitè executiu del PP que ha de dir si aprova o no les sis imposicions de Ciutadans immediatament, sinó que el va programar per al proper dimecres 17 d'agost, després del pont festiu de la Mare de Déu d'agost. El propòsit d'alentir un calendari teòricament urgent és extremar la pressió sobre el PSOE de Pedro Sánchez, l'àrbitre del desbloqueig, perquè al final s'abstingui forçat pel cor de veus dels barons. “Si el PSOE no es mou del no, tindrem unes terceres eleccions”, avisa Rajoy.

A més dels sis requisits –que inclouen des de la fi dels aforaments a obligar els imputats a deixar el seu escó, passant per una nova llei electoral i una comissió d'investigació del cas Bárcenas–, Rivera va acudir a la cita d'ahir al Congrés amb la confiança d'arrencar a Rajoy “dia i hora” de la investidura. Però ni l'hora i mitja d'ahir ni les tres hores de les cites precedents van propiciar que el president espanyol i candidat del rei Felip VI confirmi que obeirà l'article 99 de la Constitució i acudirà a un ple d'investidura. Quan se li va preguntar si acudiria a una votació tenint el sí de C's i el no del PSOE que el condemnés a una derrota segura, Rajoy va ser clar: “Sobre això, ja ho veurem...”

Descans a Sanxenxo

L'endemà que Rivera li imposés el temari contra la corrupció i a favor de la regeneració, Rajoy no es va voler deixar prendre el calendari i va convocar l'executiva per d'aquí a set dies per donar un vistiplau que, en última instància, decantarà ell amb la seva opinió. El comitè executiu el podia haver convocat demà, aprofitant que el Consell de Ministres no té la tradicional reunió dels divendres en l'equador de l'agost, però Rajoy va preferir dilatar al màxim la promesa que li havia fet a Rivera de fer-ho “en els pròxims dies” per tal de donar temps que el PSOE entri en ebullició mentre ell, com va revelar ahir, es pren uns dies de descans al seu retir gallec de Sanxenxo (Pontevedra).

Quan Rajoy aplegui el comitè executiu, a Gènova 13 es viurà la paradoxa que l'agenda anticorrupció de Rivera haurà de ser aprovada per alguns investigats, com els valencians Rita Barberà –a qui la fiscalia demana imputar pel finançament del PP municipal– i Vicente Martínez Pujalte, implicat per cobrament de comissions. Quan a Rajoy se li va preguntar per la paradoxa que Barberà hagi de votar si està d'acord amb la seva expulsió del Senat, Rajoy es va molestar i no va voler respondre. “Alguna altra pregunta important?”, va fer mofa i va desviar el tret. A més de casos individuals entre el centenar de membres del comitè executiu, es dóna la circumstància que tot el partit com a tal està imputat per suposada destrucció de proves amb l'esborrat de l'ordinador de Bárcenas. Si bé algun requisit de Rivera com la llei electoral és complex perquè exigeix reformar la Constitució i amb el vot del PSOE, Rajoy té difícil no firmar la resta de punts perquè al juny del 2015 ja els va firmar la presidenta de Madrid, la popular Cristina Cifuentes, per imperatiu també de C's.

“Empassar-se el gripau”

Rivera, al seu torn, també va haver d'explicar la seva contradicció d'exigir que s'apartin individus de l'escó o del govern quan siguin investigats en un PP que està imputat com a partit. “Per això ho fem, perquè no ens en refiem”, es va limitar a dir. Més difícil li va ser trobar una resposta a què els diria als 3,2 milions de votants que el 26-J van fer costat a C's en creure's la promesa de no votar sí a Rajoy, tràngol que el portaveu Juan Carlos Girauta definia ahir com “haver d'empassar-se un gripau”. “En política es ve plorat de casa. Jo, per Espanya i pels espanyols, estic disposat a seure fins i tot amb qui crec que no es mereix governar”, va raonar Rivera apel·lant al patriotisme.

Silenci de Sánchez

L'aliança PP-C's suma 169 escons, a set de la majoria absoluta, però és l'escenari en què el baró socialista extremeny Guillermo Fernández Vara advertia que el PSOE entregaria la seva abstenció. “Si Rajoy ve amb 170 escons, a veure qui és el guapo que li diu que no”, deia ja el 29 de juny. Amb Sánchez en silenci i sense agenda pública, ahir era el portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, qui sortia a ratificar que no es mouran del no en cap cas i qui instava Rajoy a seduir el PNB i el Partit Demòcrata Català: “Ha començat amb C's i està bé però té molts més partits de dretes per sumar fins a 176”. López descarta que es convoqui un comitè federal per revisar el vot negatiu encara que hi ha hagi acord PP-C's. Tot i saber que Rodríguez Zapatero ha exigit evitar com sigui les terceres eleccions i que Felipe González ha lloat Rivera per “l'únic acte de responsabilitat” des del 26-J, el socialista López no creu que hi hagi cap debat: “No sento cap socialista demanant l'abstenció.”

LES FRASES

Si el PSOE no es mou, eleccions. Anar a la investidura amb el sí de C's i el no del PSOE, ja ho veurem
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions
Jo, per Espanya i pels espanyols, estic disposat a seure amb qui crec que no es mereix governar
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid