Política

Cas omís de les mesures per a l'habitatge de l'oposició de Blanes

L'equip de govern qualifica el pla dels promotors del ple de llast econòmic

ICV-EUiA vol multar bancs per pisos buits

L'equip de govern de Blanes, format pel PSC, el Partit Demòcrata Català (PDC) i ERC, va fer cas omís ahir de les mesures proposades per l'oposició per fer front a l'emergència en l'habitatge i per garantir el dret dels veïns a tenir una llar. Els responsables de l'Ajuntament van qualificar de llast econòmic el pla dels promotors del ple extraordinari –ICV-EUiA, la CUP, Batega i Ciutadans–, segons va dir Joaquim Torrecillas, primer tinent d'alcalde (PDC).

Dels quatre punts del ple d'agost, el primer –el de l'habitatge– era el més dens. Tenia deu propostes d'acord, incloent-hi l'activació de la taula local de dret a l'habitatge i la sanció a l'ús fraudulent d'habitatges d'ús turístic (HUT). Hi va haver retrets entre govern i oposició, però l'ambiciós punt no va tirar endavant: hi va haver onze vots en contra –4 del PSC, 4 del PDC, 2 d'ERC (equip de govern) i 1 del PP– i nou a favor (4 d'ICV-EUiA, 2 de la CUP, 2 de Batega i 1 de Ciutadans).

Responsables de l'equip de govern van assegurar que no es pot municipalitzar la borsa de lloguer municipal: “Hauríem d'incorporar un tècnic, un arquitecte i un administratiu”, va dir l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC). El també socialista Nicolás Laguna, regidor d'Hisenda, hi va afegir: “Estant en pla d'ajust, no ho podem fer.”

El març del 2015

El regidor d'ICV-EUiA Víctor Catalan va lamentar que l'Ajuntament no hagi sancionat cap banc pel fet de tenir un pis buit i no cedir-lo a lloguer social. Catalan va dir que el consistori s'havia compromès el març del 2015 a sancionar entitats d'estalvi, però de moment hi ha expedients paralitzats i cap acció, va afirmar. “No volen prendre compromisos. És una nit preocupant”, va valorar Catalan sobre el no al primer punt.

A diferència del punt de l'habitatge, els vint regidors presents ahir –no hi era Margarida Santo (Ciutadans)– van aprovar els altres tres per unanimitat: combatre la pobresa energètica, garantir l'accés a l'educació i donar suport als veïns d'origen immigrant. L'equip de govern hi va donar suport perquè no tenien cost econòmic.

A l'hora de parlar de pobresa energètica, el regidor d'Acció Social, Mario Ros (PSC), va dir que l'Ajuntament ha donat aquest any 1.582 ajuts per garantir els subministraments de llum, gas i aigua, dels quals s'han beneficiat 811 unitats familiars.

LA FRASE

Les propostes [del punt 1] tenen efecte econòmic i no hi ha partida. No es poden votar [a favor], ara
Joaquim Torrecillas
PORTAVEU DEL PDC DE BLANES

LA XIFRA

1
regidora
no va poder ser al ple extraordinari. Sense Margarida Santo (Ciutadans), ahir hi havia vint regidors.

El ple comença set minuts tard

L'inici del ple d'ahir, el primer extraordinari del mandat, es va endarrerir set minuts perquè els portaveus s'havien reunit d'urgència abans de la sessió. La junta de portaveus havia de determinar quin era exactament l'ordre del dia que se sotmetia a votació. Els quatre grups promotors del ple extraordinari –ICV-EUiA, Ciutadans, Batega i la CUP– havien fixat quatre punts, sobretot el primer, molt amplis. L'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), va admetre que hi havia hagut canvis d'última hora en el punt sobre educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona