Política

política

procés sobiranista

Més pressió pel RUI

Demòcrates i l'ANC continuen a l'UCE la campanya pel referèndum unilateral, que consideren l'opció definitiva per acabar el procés

Sànchez critica les “elits” de les confluències

Els actors favorables al RUI posaran tota la carn a la graella per convèncer que la convocatòria pel Parlament d'un referèndum unilateral d'independència el 2017 ha d'entrar en el full de ruta oficial. Demòcrates va aprofitar ahir el marc de la Universitat Catalana d'Estiu per muntar una taula rodona amb el seu líder, Antoni Castellà; el president de l'ANC, Jordi Sànchez; l'activista i coimpulsora del manifest pel RUI Anna Arqué, i el filòsof i opinador Bernat Dedéu. I tots van cantar les excel·lències d'una figura que creuen que tindrà recorregut internacional perquè no és res més que l'exercici del dret a l'autodeterminació reconegut arreu, i que a més veuen necessària per culminar el procés, alhora que dóna l'oportunitat d'eixamplar la base sobiranista apel·lant directament als votants, més enllà dels partits. “El procés s'ha de rematar o ell ens rematarà nosaltres”, resumia Sànchez, que està convençut que “hi ha més independentistes que votants de partits independentistes”. El president de l'ANC, en aquest sentit, va tenir paraules dures per a les elits dels grups que formen les confluències –ahir mateix ICV va dir que no dóna suport a la manifestació de la Diada perquè l'ANC promou la unilateralitat, tot i que Barcelona en Comú i Podem han mantingut fins ara el contrari–, als quals va demanar que “escoltin” les seves bases. “La unilateralitat mai pot ser l'excusa perquè partits democràtics a favor del dret a decidir no se sumin a un referèndum”, va renyar, abans que Dedéu els titllés de “farsants i revolucionaris a temps parcial”.

Castellà va voler rebatre sobretot els arguments contraris. Va recordar que, si com està previst ara, es deixa la ratificació de la independència per al referèndum sobre la constitució, pot ser que hi hagi gent a favor d'una cosa i en contra de l'altra. “Si no ens hem posat d'acord els 72 diputats per un pressupost difícilment ens hi posarem per un marc constitucional”, alertava. Castellà creu que l'experiència del 9-N, més que jugar en contra, és la prova de la viabilitat d'un referèndum perquè, tot i ser simbòlic, va mobilitzar 2,3 milions de catalans. “I ara seria vinculant amb la legalitat catalana”, clamava. El diputat de JxSí recordava que els partits i els ajuntaments ja disposen del cens per a la votació, que els diputats convocants tindrien tota la responsabilitat, i no els funcionaris, i que un referèndum serà vàlid i legítim sigui quina sigui la participació.

Arqué, en aquest sentit, va demanar determinació i lideratge als convocants com la millor manera de fer el referèndum creïble, i per tant incentivar la participació de l'unionisme.

L'acte arribava hores després que el president de JxSí, Jordi Turull, alertés a RAC1 que veu “molts riscos” en un RUI per les possibles represàlies. “Estem estudiant les alternatives a tot el que és capaç de fer l'Estat”, revelava. Per ell, a més, “no és una cosa menor” saber a quin costat serà l'Ajuntament de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona