Política

turquia

el conflicte amb els kurds

Turquia es mobilitza per aturar els avenços dels kurds al nord de Síria

Bombardeja posicions kurdes i d'Estat Islàmic prop de Jarabulus, on centenars de rebels sirians, amb el suport d'Ankara, preparen una ofensiva

Els kurds, una de les comunitats nacionals sense estat més gran dels món, estesa al llarg de Turquia, Síria, l'Iraq i l'Iran, estan aprofitant el llarg i complex conflicte sirià per aconseguir fer seu el màxim de territori. A l'Iraq, el Kurdistan és gairebé un país independent, i, a Síria, els trens cantons d'Efrin, Kobane i Cizire, a tocar de la frontera turca, funcionen de fa mesos totalment desconnectats de l'administració siriana. Les forces kurdes han estat, d'altra banda, en la primera línia de lluita contra els gihadistes d'Estat Islàmic, als quals han vençut i han fet recular milers de quilòmetres quadrats. La intenció kurda és unir els dos cantons a l'est, Kobane i Cizire, amb el d'Efrin, a l'oest, separats ara mateix per una franja d'uns cent quilòmetres en poder d'Estat Islàmic i dels rebels sirians pròxims a Al- Qaida.

En el camí cap a la unió de tot el nord de Síria sota la bandera kurda, una de les ciutats importants és Jarabulus, a la banda occidental del riu Eufrates. Turquia ha advertit reiteradament als kurds que l'històric riu és una línia vermella que no és pot travessar. Però les milícies ja ho van fer fa algunes setmanes més al sud per tal d'arribar fins a Manjib, ciutat conquerida fa just pocs dies. I ara miren cap al nord, cap a Jarabulus, que fa més de dos anys que és en poder d'Estat Islàmic. Durant tot aquest temps la ciutat ha estat un lloc clau en l'entrada de gihadistes a Síria i també per on ha sortit el cru que ven Estat Islàmic per poder finançar-se.

Turquia, però, sembla haver dit prou a aquesta situació. Els recents atemptats atribuïts als gihadistes en territori turc, amb desenes de morts i ferits, han fet decidir els turcs a combatre finalment Estat Islàmic. El govern d'Erdogan no amaga, però, la seva clara intenció d'aturar els avenços kurds, als quals considera terroristes. Els kurds, però, tenen el suport aeri dels Estats Units, que també ha desplegat algunes unitats terrestres d'elit a la zona.

L'artilleria turca va bombardejar ahir posicions d'Estat Islàmic i dels kurds a Jarabulus. La raó oficial va ser que era una resposta a les bombes caigudes a la ciutat de Karkamis, al costat turc, en les hores prèvies, que no van fer morts ni ferits. El govern turc va ordenar ahir al vespre l'evacuació d'aquest ciutat fronterera.

Els experts, però, creuen que tot plegat és el començament del suport a una àmplia ofensiva rebel, amb el suport d'Ankara, per reconquerir Jarabulus abans no ho facin els kurds. “Turquia donarà tot el suport que calgui a l'operació”, va remarcar ahir el ministre turc d'Afers Estrangers, Mevlut Cavusoglu. Centenars de rebels sirians s'apleguen aquests dies al costat turc de la frontera, a punt d'encetar l'ofensiva.

L'avenç dels rebels cap a Jarabulus té també com a objectiu obrir un corredor perquè aquests forces rebels puguin dirigir-se més endavant cap al centre de Síria, a ciutats estratègiques com Alep.

LA XIFRA

100
quilòmetres separen els territoris a l'est i a l'oest del nord de Síria que els kurds voldrien unificar.

Els kurds prenen al règim el control de Hasaka

Tres-cents quilòmetres a l'est de Jarabaulus hi ha la ciutat de Hasaka, fins ahir controlada per les forces del règim de Bashar al-Assad i ara mateix en poder de les milícies kurdes. Les dues parts van signar ahir un acord d'alto el foc després de quasi una setmana de combats sense precedents. Segons l'acord, les forces del règim s'han de retirar del tot de la ciutat, ara ja controlada plenament pels kurds. Les televisions van mostrar ahir imatges de milicians destrossant retrats d'Al-Assad i altres referències al règim dictatorial sirià. Els kurds i l'exèrcit del règim s'havien enfrontat en comptades ocasions a Hasaka al llarg d'aquests cinc anys de guerra. Els combats d'aquesta última setmana han estat, però, molt virulents, amb bombardejos per part de l'aviació d'al-Assad. El règim manté encara el control d'una altra bossa al nord de Hasaka, en un territori controlat ja totalment per les forces kurdes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona