Política

parlament

pressupostos

Aragonès no camuflaria la partida del RUI als comptes

El secretari d'Economia sosté que el referèndum hi ha de figurar si s'incorpora al full de ruta i el PDC s'hi suma

El PP avisa que recorrerà contra els comptes al TC si inclouen el mecanisme unilateral

“Si cal posar una partida al pressupost, hi serà.” El secretari d'Economia, Pere Aragonès, va advocar ahir perquè el govern no camufli la partida pressupostària del referèndum unilateral d'independència (RUI) en cas que la proposta sigui incorporada al full de ruta. Tot i el perill existent que els comptes acabin recorreguts en contra al Tribunal Constitucional si l'executiu opta per aquesta opció, Aragonès va argumentar en declaracions a RAC1 que, en el debat entre la legalitat i la legitimitat, Catalunya està emparada pel dret internacional a l'autodeterminació. El PDC es va afegir a l'afirmació d'Aragonès, un dels homes forts del departament que capitaneja Oriol Junqueras. La coordinadora general dels exconvergents, Marta Pascal, va indicar que “no és sobrer que estigui pressupostat.”

La incorporació o no del RUI com a possible culminació del mandat tornava a capitalitzar el debat públic abans que, la setmana vinent, el president de la Generalitat es reuneixi amb la CUP per abordar la qüestió de confiança a què se sotmetrà al Parlament el 28 de setembre. El PDC rebutja que la formació anticapitalista usi el RUI com a condicionant o instrument de pressió en les negociacions, però està obert a parlar-ne i eventualment incorporar-lo al programa de govern si JxSí convé, juntament amb la CUP, que és la millor sortida per a l'actual procés. Aragonès considera, a més, que el referèndum unilateral s'hauria d'inserir “perfectament” al full de ruta, i caldria avaluar si és un instrument útil per aconseguir que hi hagi una majoria interna clara a favor de la independència i, alhora, suport extern. “Crec que en tot cas ajuda, però és una discussió que haurem de tenir al si del govern”, hi va afegir.

Més reticent a la proposta, el conseller de Cultura, Santi Vila, va llançar una altra advertència, aquesta vegada referida a la CUP. Per Vila, seria un “error monumental acontentar només els eixelebrats, perfils nítidament revolucionaris” i, en canvi, passar a “preocupar i incomodar” perfils “tranquils i solvents”. En una entrevista al 3/24, el conseller de Cultura va insistir que “la política catalana no la poden marcar les ocurrències dels sectors extremistes” i va carregar contra els “sacrificis imposats i implacables, intransigents i duríssims” de la formació anticapitalista.

Si el govern avala el RUI i en reserva una partida al pressupost, el PP ja va anunciar que l'impugnarà al Tribunal Constitucional, on s'obriria un altre conflicte afegit als derivats de la primera declaració parlamentària del 9-N, i que ara se centra en l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. “No ens quedarem amb els braços creuats. Hi votarem en contra, els impugnarem i ja li dic, a Puigdemont, que no tiraran endavant”, va declarar amb contundència Xavier García Albiol, president del grup parlamentari dels populars.

Pel PDC, el “rellevant” és disposar d'uns comptes i, en relació amb l'oposició de la CUP al pressupost, va recordar que el fet que la proposta del govern per al 2016 incorporés una partida per al procés constituent no en va decantar el suport.

En aquest sentit, Aragonès va constatar que els comptes per a l'any vinent, que el govern vol lligar a la qüestió de confiança, “no seran gaire diferents” dels que ni tan sols es van començar a tramitar a la cambra per l'oposició de la CUP i la resta de l'arc parlamentari, un rebuig frontal que no havia rebut cap executiu des de la restauració de la democràcia. Economia estima, a més, que aquest any el dèficit se situarà al voltant de l'1%, superior al 0,7% fixat per l'Estat.

Si cal posar una partida al pressupost [del RUI], hi serà
Pere Aragonès
SECRETARI D'ECONOMIA
No és sobrer. És una oportunitat, però la decisió és si ens dotem d'aquest mecanisme o no
Marta Pascal
COORDINADORA GENERAL DEL PDC
La política catalana no la poden marcar les ocurrències dels sectors extremistes
Santi Vila
CONSELLER DE CULTURA
Si es destina un sol euro a donar satisfacció als independentistes ens tindrà al davant
Xavier García Albiol
PRESIDENT DEL PP AL PARLAMENT
Creiem que s'ha de negociar [...] un nou marc, fer un pacte fiscal nou, buscar una incardinació
Joaquim Gay de Montellà
PRESIDENT DE FOMENT DEL TREBALL
El referèndum ha de ser de tots, i difícilment serà de tots si és unilateral
Camil Ros
SECRETARI GENERAL UGT CATALUNYA

Gay de Montellà insisteix en el pacte fiscal

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va prendre partit ahir contra el referèndum unilateral d'independència (RUI) i va insistir que els governs català i espanyol haurien de negociar un pacte fiscal per “buscar la incardinació” de Catalunya a Espanya.

Per raons diferents, també s'oposa a l'organització del referèndum unilateral Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya. Segons Ros, el RUI no tindria el vistiplau i la participació de tots els sectors de la societat. Un extrem que podria convertir la iniciativa en una consulta similar a la del procés participatiu del 9-N i que quedaria lluny de la rellevància que comportaria un referèndum acordat i vinculant.

“El referèndum ha de ser de tots i difícilment serà de tots si és unilateral”, va indicar Ros en una entrevista a Europa Press. Al seu parer, el dret a decidir no hauria de ser cap patrimoni de part, encara que el defensin més els partidaris de la independència que els que hi estan en contra. Ros va argumentar igualment que falta un debat sobre els models de país que defensen els partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA