Política

tribunals

inhabilitació

La Junta Electoral de Guipúscoa declara Arnaldo Otegi “inelegible”

EH Bildu pot modificar les llistes fins al 28 d'agost, però ja va anunciar que no ho faria

Un cop es publiquin les llistes definitives, el 30 d'agost, els advocats del líder abertzale podran recórrer la decisió als tribunals

La Junta Electoral Territorial de Guipúscoa ha comunicat a la representació legal d'EH Bildu, el lletrat Mikel Arreseigor, que el seu candidat a lehendakari, Arnaldo Otegi, “és inelegible” perquè existeix una sentència ferma de l'Audiencia Nacional (AN) espanyola que l'inhabilita per a càrrec públic i per a l'exercici de sufragi passiu (és a dir, per ser votat).

Otegi va ser condemnat pel cas Bateragune de reconstrucció de la il·legalitzada Batasuna. La resolució li impediria concórrer a eleccions fins a l'any 2021, cosa que la defensa d'Otegi posa en dubte perquè considera que un error en la resolució impedeix aplicar la inhabilitació per a càrrec públic, ja que no es va especificar a quins comicis no podia accedir.

D'altra banda, la representació legal del secretari general de Sortu considera que la inhabilitació accessòria per a l'exercici de sufragi passiu va quedar extingida quan l'exportaveu de Batasuna va complir la pena de presó. Otegi va sortir de la presó el passat 1 de març.

Aquests punts no han estat valorats per la Junta Electoral guipuscoana que s'ha limitat a constatar que existeix una sentència ferma d'inhabilitació contra el candidat a lehendakari d'EH Bildu, que li impediria concórrer el 25 de setembre a les autonòmiques.

Arnaldo Otegi apareix aquest dimecres com a cap de llista d'EH Bildu en el Butlletí Oficial del País Basc i la decisió definitiva es farà oficial el 29 d'agost, després de la compensació d'errors en les llistes. La coalició abertzale té ara fins al dia 28 per corregir les irregularitats que s'hagin detectat en les seves llistes.

EH Bildu tindria la possibilitat de substituir Otegi per un altre candidat, tot i que la formació ja va avançar que no ho faria.

En aquest cas, i si finalment els tribunals ratifiquen que Otegi no pot ser candidat, correrien les llistes i Maddalen Iriarte passaria a encapçalar la llista de Guipúscoa, i un dels suplents entraria en la candidatura.

El dia 29 la Junta comprovarà si s'han solucionat els errors de les llistes i proclamarà les candidatures oficials, que es publicaran el 30 al BOPV. Serà aleshores quan es conegui la decisió definitiva de l'òrgan electoral sobre la candidatura d'Otegi.

A partir d'aquest moment l'advocat d'Otegi, Iñigo Iruin podrà recórrer la resolució de la Junta Electoral en un termini de dos dies davant del Jutjat Contenciós de Sant Sebastià, que tindrà fins al 2 de setembre per resoldre.

La decisió que finalment adopti aquest tribunal pot ser impugnada el 4 de setembre davant del Tribunal Constitucional (TC), que tindrà un termini de fins a les 12 de la nit del dia 7 d'aquest mes per dictaminar si Otegi pot concórrer o no als comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà