Política

El Senat inicia el compte enrere contra Rousseff

Comença el judici polític contra la presidenta del Brasil, suspesa de funcions

La mandatària es defensarà dilluns

Un cop passada la febre olímpica, el Brasil ha tornat a la realitat. El Senat inicia avui formalment el judici polític contra la presidenta Dilma Rousseff, l'últim pas d'un procés que va començar el desembre passat i que les previsions apunten que acabarà amb la destitució de la mandatària.

Suspesa de funcions de manera temporal, Rousseff podrà defensar-se dilluns que ve, abans que els senadors votin si l'aparten del càrrec per haver maquillat els comptes públics amb l'objectiu de millorar la seva imatge durant la campanya per a la reelecció. Rousseff ha reiterat que és víctima d'un “judici fraudulent” i que no té cap intenció de renunciar. Però el president en funcions, Michel Temer, ja es prepara per governar fins al 2019, tot i les demandes d'avançament electoral.

El judici començarà amb la presentació dels advocats de Rousseff. El cap de setmana hi haurà un parèntesi i el dilluns serà el gran dia de la presidenta, que per primer cop s'enfrontarà cara a cara amb els senadors que l'acusen. L'expresident brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, el pare polític de Rousseff, va dir que dilluns serà un dia històric. “Dilma és una dona valenta, la més valenta. Mirarà als ulls els Judes que l'acusen i proclamarà la seva innocència davant de tothom”, va exposar Lula.

Consultat sobre el resultat que espera en la votació, Lula va dir que no perd l'esperança que la seva successora acabi sent absolta. Però les matemàtiques no li són gaire favorables tot i que encara s'ha de fer el judici. Els promotors de l'impeachment, entre els quals hi ha Temer, exvicepresident de Rousseff i ara el seu gran enemic, necessiten el sí de 54 dels 81 senadors. Un sondeig del diari Folha do São Paulo estima que en té garantits 48 contra 18 que hi votaran en contra de manera clara. La clau serà la decisió de 15 legisladors que no han fet públic el vot.

Maniobres de Temer

Si finalment Rousseff és destituïda, haurà de deixar el càrrec definitivament i Temer, del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB) i que té el suport dels empresaris però els sondejos no li van a favor, ja ha preparat el pla per quedar-se al palau del Planalto. Per això ha publicat un informe que explica una presumpta reactivació econòmica i va prometre que el PIB pujarà un 1,6% el 2017.

Per la seva banda, Rousseff va enviar una Carta als brasilers en què va prometre que, si és absolta, consultarà en un referèndum si cal avançar les eleccions presidencials del 2018. Celebrar uns nous comicis ha estat una de les principals apostes del Partit dels Treballadors (PT) de Rousseff, sobretot perquè, un cop més, Lula és favorit en un escenari electoral. Cal preveure que la defensa de Rousseff es basarà en la hipòtesi de la revenja política. Segons la presidenta, el judici polític va ser impulsat per senadors i diputats implicats en una descomunal xarxa de pagament de suborns descoberta a la petroliera estatal Petrobras. De fet, les investigacions ja van costar el càrrec al cap de la Cambra de Diputats, Eduardo Cunha, un home clau perquè l'impeachment hagi prosperat. Pel que fa als càrrecs d'haver maquillat els comptes públics, la presidenta va expressar que és una pràctica habitual de tots els governs quan tanquen balanços. “O és un crim per a tothom o per a ningú”, va denunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona