Política

Començar de nou on s'ha perdut tot

Molts supervivents volen quedar-se a les zones colpides, però amb la garantia que la reconstrucció serà segura

Tenen por que l'onada de solidaritat es vagi apagant i se'ls oblidi, com va passar a L'Aquila

La Martina Turco va sobreviure al devastador terratrèmol de L'Aquila del 2009, en què hi va haver 309 morts. Va ser una de les 80.000 persones que van perdre la casa. Veient que la reconstrucció no arribava –actualment només un 8% de la ciutat ha estat refeta– va decidir, com tants altres joves, abandonar el seu poble i començar una nova vida no gaire lluny, a Ascoli.

Dimecres a la nit la Martina i el seu company, en Massimiliano, eren a Arquata del Tronto. Estaven passant les vacances en una segona residència. La casa es va ensorrar amb ells i la filla de 18 mesos a dins. La Martina i la seva parella es van poder salvar; la petita, no. Va ser l'avi, en Massimiliano, que vivia a Ascoli, qui va entrar a la casa ensorrada per salvar-los, malgrat que els veïns intentaven impedir-li-ho per la perillositat.

Fins ahir al vespre, el nombre de rescatats d'entre les runes era de 215. Tots tenen una història agredolça: d'una banda s'han salvat, de l'altra han quedat marcats per un episodi tràgic. En la majoria dels casos ho han perdut tot.

La Giorgia, una nena de 4 anys de Pescara del Tronto, va tenir sort. Va estar 16 hores enterrada sota les runes. Un gos dels equips de rescat la va detectar. Els bombers van excavar durant 12 hores amb les mans nues i van aconseguir treure-la sana i estàlvia. “En aquells moment no penses, no sents el cansament ni la set”, explicava l'Angelo, el bomber que també va rescatar en bon estat de salut els pares de la petita. “Només espero que la nena ho acabi oblidant tot”, sentencia l'Angelo.

La manca de recursos i, en alguns casos, la lentitud dels equips de rescat ha quedat compensada per una munió de voluntaris que s'han desplaçat a les zones afectades. Des d'equips de futbol locals fins als immigrants d'un centre d'internament proper que estan pendents de rebre asil. També hi ha en curs unes quantes iniciatives solidàries. Pobles de tot Itàlia recullen medicaments, menjar i productes d'higiene per enviar-los al centre del país.

La recaptació de diumenge vinent de tots els museus italians anirà destinada a ajudar el centre d'Itàlia. I el Consorzio del Parmigiano Reggiano –l'agrupació de productors d'aquest formatge–, tal com van fer quan hi va haver el terratrèmol de l'Emília-Romanya el 2012, destinarà un euro a ajudar els damnificats per cada quilo de parmesà venut, fins a finals d'any.

Els supervivents agraeixen les ajudes, però el que més volen són garanties del govern: que no se'ls oblidi com als supervivents de L'Aquila. I que, sobretot, la reconstrucció dels seus municipis es faci de manera correcta, respectant les normes antisísmiques. Per poder seguir vivint a la seva terra, malgrat saber que, tard o d'hora, hi podrà haver un altre terratrèmol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona