Política

La Fed assegura que s'han “enfortit” les raons per apujar els tipus d'interès

Les bones dades econòmiques dels darrers mesos auguren canvis en el preu del diner nord-americà

Sense senyals de quan ni en quina mesura pot variar

La pròxima pujada dels tipus d'interès nord-americans sembla a tocar. La presidenta de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, Janet Yellen, va insinuar ahir que una revisió a l'alça del preu del diner es podria produir en breu, tot i que no va donar pistes del calendari. “L'argument per a una alça dels tipus d'interès als EUA s'ha enfortit en els últims mesos”, va dir Yellen a Jackson Hole, seu anual d'una de les reunions econòmiques més importants del món.

Els mercats esperaven impacients el discurs de Yellen, que aquest any ha parlat poc i sense donar gaires pistes del pla de la Fed. Les paraules de la presidenta del banc central nord-americà no van causar grans canvis als parquets.

D'una banda hi ha les bones dades de l'economia nord-americana. Especialment les referents al mercat laboral, amb un atur estabilitzat entorn del 4,9% (xifra per sota de l'objectiu de la Fed i considerada com “plena ocupació” als EUA). Els nivells d'inflació, tot i que encara lluny del 2% desitjat, sembla que estan “repuntant” tot i “els efectes transitoris dels anteriors descensos dels preus de l'energia i les importacions”.

L'economia, per la seva banda, continua en creixement “moderat” (ahir es va publicar que es va situar en un 1,1% el segon trimestre, una dècima menys del previst): segons Yellen “no ha estat ràpid però sí suficient per generar una millora” especialment al mercat laboral.

Tot i amb això, Yellen va tornar a fer gala de la seva cautela característica, i va recordar que qualsevol decisió “sempre depèn del nivell i el grau de les dades” que rebi l'organisme, i si es confirmen les perspectives. El panorama encara “és incert” i fa impossible definir un patró o un camí marcat per als canvis en la política monetària dels EUA. “La nostra capacitat de predir com evolucionaran en el temps els tipus dels fons federals és força limitada, perquè la política monetària necessitarà respondre a qualsevol desajust que pugui esmorteir l'economia”, va dir.

Després d'una dècada amb el preu del diner al 0% i l'històric augment d'un quart de punt del desembre passat, la pròxima data a tenir en compte és el 21 de setembre. Les paraules de Yellen conviden a pensar que els tipus
podrien situar-se en un rang entre el 0,25% i el 0,5%, fent cas de veus internes de la Fed que demanen una pujada “immediata”.

Membres de la Reserva es reuneixen amb activistes

Activistes de l'agrupació Fed Up (“farts”, en un joc de paraules amb l'acrònim del banc central nord-americà) van poder parlar ahir de política monetària i desigualtat econòmica als EUA amb participants de la reunió a Jackson Hole. Els manifestants, que per tercer any consecutiu hi protestaven, van defensar uns tipus d'interès baixos i polítiques que afavoreixin l'increment del poder adquisitiu dels treballadors.

“Creiem que l'economia nord-americana continua en crisi, especialment per a les minories i els treballadors de pocs ingressos”, va dir el director de la campanya, Shawn Sebastian. El president de la Reserva Federal de San Francisco, John Williams, i la resta dels col·legues que van participar en la reunió, es van mostrar a favor de les demandes dels manifestants –“no estem tan en desacord”, va expressar–, tot i que va recordar que l'objectiu principal del banc central, a banda de la plena ocupació de qualitat, és evitar que l'economia nord-americana caigui en una altra recessió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona