Política

Política

Formació de govern

PP i C's signen el pacte d'investidura

Els negociadors dels dos partits tanquen un acord després d'una setmana de reunions

Els líders de les dues formacions, Mariano Rajoy i Albert Rivera, assisteixen a la signatura

El Partit Popular (PP) i Ciutadans (C's) han tancat aquest diumenge l'acord per a la investidura de Mariano Rajoy després d'una setmana de negociacions. Els equips negociadors de PP i C's han firmat el pacte al que han arribat en les últimes hores en una trobada al Congrés que ha començat cap a dos quarts d'una del migdia.

A la reunió hi han assistit els presidents de les dues formacions, Mariano Rajoy i Albert Rivera. Malgrat la presència de Rajoy i Rivera, els encarregats de signar el document han estat els portaveus dels populars i dels d'Albert Rivera al Congrés, Rafael Hernando i Joan Carles Girauta. Els líders de PP i C's ja van mantenir ahir a la tarda una trobada per tancar definitivament l'acord i fer possible que se signi aquest diumenge.

L'acord arriba després d'una setmana de converses a contrarellotge entre els negociadors del PP i C's, que han mantingut fins a sis reunions. Tot i que dissabte al vespre l'acord ja es donava per descomptat, en els últims dies Ciutadans ha arribat a expressar la seva “preocupació i consternació” per la manca de voluntat de diàleg dels populars. Dijous passat els de Rivera van donar un ultimàtum de 48 hores al PP per tancar l'acord.

Més d'un centenar de mesures

El document que avui han ratificat populars i Ciutadans es titula 150 compromisos per millorar Espanya i ocupa mig centenar de pàgines.

El pacte inclou, entre altres punts, recuperar 2.800 milions d'euros de l'amnistia fiscal per destinar-lo a mesures socials, introduir un complement salarial per a les rendes més baixes, i equiparar, de manera progressiva, els permisos de maternitat i paternitat.

Els dos partits també han acordat l'elecció directa dels alcaldes pels votants, tot i que encara hi discrepàncies sobre la fórmula per implementar-ho. Però en no ser un pacte de govern, sinó d'investidura, les dues formacions es reserven defensar cadascun a les Corts la millora manera de desenvolupar la reforma. Ciutadans proposa que es posin dues urnes: una per votar el candidat i l'altra per elegir la resta de la corporació municipal.

Així mateix, s'han compromès a reformar el Consell General del Poder Judicial perquè dotze dels seus vint vocals siguin elegits directament pels jutges i magistrats.

Per contra, els de Rivera no han aconseguit la demanda del contracte laboral únic però sí que han introduït han pactat la reducció a tres de les modalitats de contracte: indefinit, de formació i la nova figura del contracte de “protecció creixent”, que tindrà una durada de dos o tres anys.

Tampoc han arrencat del PP la supressió de les diputacions provincials o el Senat. En aquests últims punts, els populars només han admès un acord global de reducció de la despesa a totes dues institucions.

El pacte haurà de passar ara pel sedàs de Coalició Canària, tal com ha anunciat la seva portaveu parlamentària, Ana Oramas, si el candidat popular vol tenir suport del partit nacionalista canari.

Amb els acords amb Ciutadans i Coalició Canària, Rajoy es presentarà al debat d'investidura amb 170 diputats a favor seu. Un suport, no obstant, que no és suficient per a la seva elecció.

Rivera, “satisfet” amb l'acord

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha declarat aquest diumenge a la seva arribada al Congrés dels Diputats que està “satisfet” amb l'acord tancat amb el PP per a la investidura de Mariano Rajoy.

El líder de la formació taronja ha fet aquestes declaracions a la seva arribada al Congrés, a dos quarts d'una del migdia, per mantenir una trobada amb el president del PP i els equips negociadors.

Rajoy ha arribat uns deu minuts abans a la Cambra acompanyat pel portaveu parlamentari popular, Rafael Hernando, del seu número 2, José Antonio Bermúdez de Castro, i del secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón.

Els líders dels dos partits presideixen la reunió on les seves respectives delegacions ratifiquen l'acord d'investidura. Els portaveus de tots dos grups parlamentaris, Rafael Hernando (PP) i Juan Carlos Girauta (C's) són els encarregats de signar el document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans