Política

Política

Formació de govern

L'acord entre PP i C's inclou un pacte per la unitat d'Espanya i el rebuig als “referèndums de secessió”

Els dos partits obren la porta a estudiar una “actualització” de la Constitució

Aposten per implantar un sistema educatiu trilingüe als territoris amb llengua pròpia per potenciar el domini de l'anglès

El Partit Popular (PP) i Ciutadans (C's) s'emplacen en el seu acord per a la investidura de Mariano Rajoy a defensar al unitat d'Espanya i posen per escrit el seu rebuig a qualsevol “referèndum de secessió”. Els dos partits contemplen la proposta d'estudiar la reforma constitucional en una taula de treball amb experts juristes i constitucionalistes, que podria derivar més endavant en una ponència

Al document, titulat 150 compromisos per millorar Espanya , els signants es conjuren per “defensar la unitat d'Espanya com a Nació de ciutadans lliures i iguals”.

En aquest sentit, impulsaran un “Pacte per la Unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució, en el qual estiguin presents totes les forces constitucionalistes”. L'acord compromet els signats en la defensa de la “sobirania nacional i contra tot intent de convocar un referèndum de secessió a qualsevol part del territori nacional”.

El líder de C's, Albert Rivera, ha subratllat que l'acord sobre la unitat d'Espanya passa per assumir que “no es trosseja la sobirania” i que no se celebrarà cap consulta. Rajoy també ha volgut posar en valor el rebuig de les dues formacions a “referèndums a qualsevol part d'Espanya que pretenguin liquidar la sobirania nacional”.

Tant els populars com la formació taronja s'obren a estudiar l'“actualització” de la Constitució. Segons ha precisat Rivera, es tracta de crear un grup de treball format per experts juristes i constitucionalistes que, “si hi ha consens”, podria derivar en una ponència parlamentària.

El document també defensa un Pacte Nacional per l'Educació que obtingui “el consens de les forces polítiques, de la comunitat educativa i dels col·lectius socials. Per implementar-lo, segons el pacte, “en el primer mes de govern es constituirà una subcomissió parlamentària” al Congrés que treballi per aconseguir “un acord consensuat en el termini de sis mesos”. “Durant aquest termini i fins que s'aconsegueixi un Pacte Nacional, es congelarà el calendari d'implementació de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) en tots aquells aspectes que no hagin entrat en vigor”.

Un altra proposta és la d'implantar “una educació bilingüe i trilingüe de qualitat a l'escola pública –en funció de si es tracta d'un territori amb llengua pròpia– que garanteixi el domini de l'anglès”. Una proposta que posa en entredit el model d'immersió lingüística de l'escola catalana.

Els dos partits també han acordat revisar el sistema de finançament per “corregir-ne les insuficiències i garantir els principis d'autonomia, solidaritat i igualtat recollits a la Constitució”. Volen constituir durant el primer mes de govern un grup de treball que actuaria de forma “paral·lela” al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) “per oferir propostes sobre un nou model de finançament territorial”.

El document es desenvolupa en una quarantena de pàgines i en cinc grans eixos: creixement econòmic, competitivitat i ocupació; societat del benestar i del coneixement; transparència, regeneració democràtica i lluita contra la corrupció; enfortiment de les institucions i model territorial; i Espanya a Europa i al món.

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha valorat com les mesures més importants les que fan referència al creixement i la competitivitat econòmica, la creació d'ocupació així com mantenir els grans pilars de l'estat del benestar. Rajoy ha fet especial incidència en els reptes com el compromís amb l'estabilitat pressupostària, fixar el sostre de despesa i l'aprovació dels Pressupostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona