Política

política

formació de govern

Un pla a mida per atraure el PSOE

El pacte entre PP i C's proposa canvis sobre la llengua i l'educació, el Senat, el CGPJ, la tria d'alcaldes i una reforma del finançament autonòmic

L'acord també modifica el sistema de contractes i revoca l'amnistia fiscal

L'acord firmat ahir entre PP i C's preveu un conjunt de reformes socials, econòmiques i institucionals valorades en 29.000 milions d'euros que, segons afirmen, es finançaran respectant el límit de dèficit i sense apujar impostos ni aplicar més retallades. Segons Rivera, la majoria de mesures ja les va pactar amb Sánchez a l'anterior legislatura.

Trilingüisme i pacte per l'educació

Com ja es va saber la setmana passada, el pacte defensa el bilingüisme (castellà i anglès) a l'Estat i el trilingüisme a les escoles catalanes, basques i gallegues. S'hi incorpora fer complir les sentències judicials sobre la llengua a través d'inspectors a les escoles. A més, s'estableix la creació d'un pacte per l'educació per aprovar una llei nova que substituirà la llei Wert.

Debat territorial i reforma constitucional

Proposen l'impuls d'un “pacte per Espanya” per la unitat i per la igualtat. També es defensa la reforma de la llei de finançament de les autonomies. Per altra banda, es pretén crear una taula de negociació amb experts per plantejar una reforma de la Constitució però no l'obertura immediata d'una ponència constitucional al Congrés de Diputats com volia Ciutadans.

Senat i diputacions

Es proposa una reforma del Senat per transformar-lo en una cambra territorial i reduir-ne el nombre de senadors. De tota manera, aquest canvis cal fer-los a través d'una reforma de la Constitució. Els populars s'han negat a suprimir les diputacions, com volia C's, i el pacte només arriba a la reducció de les despeses administratives.

CGPJ i elecció d'alcaldes

Es proposa canviar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per despolititzar-lo. Dotze dels vint membres els nomenaran els jutges, fins ara tots eren nomenats pel Congrés i el Senat. També s'estableix el compromís de promoure una reforma de la llei electoral per a l'elecció directa d'alcaldes o perquè governi la llista més votada.

Nous contractes i complement salarial

Ciutadans renuncia al contracte únic i el PP accepta reduir-los a tres tipus: indefinit, de formació i de protecció creixent. Totes dues formacions han pactat, a més, un complement salarial per a aquelles rendes més baixes a través de l'IRPF.

Revocació de l'amnistia fiscal i impostos

C's ha arrencat al PP el compromís de recuperar els diners que es van perdonar en l'última amnistia fiscal, uns 2.800 milions d'euros, que es volen destinar a educació, ocupació i ajuts socials. Se suprimeix l'anomenat “impost al sol” i, quan s'arribi a l'estabilitat pressupostària, les dues formacions es comprometen a rebaixar l'IRPF.

Dació en pagament i permisos

Se suavitzen els requisits per acollir-se a la dació en pagament, es creen mesures de segona oportunitat per a les persones afectades per la crisi i s'allarga el permís de paternitat. Ara és de 18 setmanes, s'ampliarà a 22 el primer any i a 26 el segon any de legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona