Política

colòmbia

alto el foc amb les farc

Santos i les FARC proclamen l'alto el foc definitiu

El líder guerriller Timochenko ordena als seus subordinats posar fi a la guerra contra el govern colombià

El pla de pau depèn del resultat del referèndum que s'ha de celebrar el 2 d'octubre

Amb un acte oficial a l'hotel Nacional de l'Havana, el líder màxim de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño, Timochenko, va ordenar als rebels la fi definitiva de les accions armades contra el govern. D'aquesta manera, va posar fi a 52 anys de guerra civil a Colòmbia, en un pas previ a l'acord de pau que s'ha de firmar entre el 20 i el 30 de setembre “a Nova York, Cartagena o Bogotà”, va dir el president colombià, Juan Manuel Santos.

El mandatari sud-americà espera reunir en un acte els altres líders polítics que hagin col·laborat “amb la pau”. Timochenko, per la seva part, ha convocat la desena conferència de la guerrilla, que se celebrarà entre el 13 i el 19 de setembre, perquè els guerrillers donin el vistiplau a l'acord de l'Havana. Amb tot, la sort definitiva del diàleg dependrà del referèndum convocat per al 2 d'octubre, dia en què els colombians votaran si accepten un pacte que ha costat quatre anys de converses a l'Havana.

El final de les accions armades anunciat per les FARC començava a les 00.00 h d'avui. Dos dies abans, havia fet el mateix el president Santos. I així callen d'una vegada els fusells d'una guerra interna que ha provocat uns 300.000 morts, la majoria dels quals eren pagesos pobres que vivien a les zones selvàtiques, el principal escenari del conflicte. “Això és la fi de la guerra.
A partir de demà [avui per al lector], les parts en conflicte posaran fi a les hostilitats. És la materialització de més de 50 anys de guerra. Però que quedi clar: la força pública seguirà perseguint els grups criminals que continuen al marge de la llei delinquint i atacant la població civil”, va expressar el mandatari en una entrevista al diari colombià El Tiempo.

L'alto el foc implica la fi de les accions militars. Però, un cop acabada la guerra, ara queda el difícil camí cap a la pau. El govern té una mica més d'un mes per convèncer els colombians que l'acord és el millor possible. Per això, haurà de revertir la campanya del no que lidera l'expresident Álvaro Uribe, al poder del 2002 al 2010, amb l'argument que la firma de la pau portarà la impunitat per als crims comesos per les FARC. “Aquest procés premia el terrorisme, ja que nega la presó
als màxims responsables dels delictes en un país amb més de 100.000 presos per delictes menors que els de les FARC”, va expressar Uribe en un discurs a la ciutat septentrional de Santa Marta. “Això és absolutament fals”, li va respondre Santos. “No hi haurà impunitat. Hi haurà sancions efectives per als responsables dels delictes més greus. N'hi ha que pretenen dir que l'única sanció és la presó amb barrots, però l'experiència internacional ens demostra que això no és així”, va comentar Santos.

Desllorigador

L'acord obliga els guerrillers desmobilitzats a reconèixer la seva responsabilitat en les violacions dels drets humans. Aquests combatents “rebran penes restrictives de llibertat d'entre cinc i vuit anys. Si no diuen la veritat, seran condemnats amb penes de fins a vint anys de presó”, va aclarir Santos. L'estratègia que va desencallar les negociacions de l'Havana va ser trobar alternatives punitives acceptables per a les FARC.

LES FRASES

No hi haurà impunitat. Hi haurà sancions efectives per als responsables dels delictes més greus
L'acord final ja és immodificable. Es firmarà abans que hi hagi el referèndum
Juan Manuel Santos
president de colòmbia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona