Política

Rousseff: “Estem a només un pas del cop d'estat”

La presidenta del Brasil proclama la seva innocència en la primera presentació al Parlament des que es va iniciar el judici polític

L'oposició és a tan sols dos vots d'aconseguir la destitució

Dilma Rousseff es va convertir ahir en la “dama de ferro” del Brasil. Quan tothom esperava una dona abatuda, disposada a apel·lar a les emocions per evitar la seva destitució, la presidenta del Brasil va utilitzar l'espai de la seva defensa al Senat per acusar els legisladors de colpistes, per donar noms dels responsables i per vincular el judici polític a la presumpta oposició a la xarxa de suborns ideada
a la petroliera Petrobras. Rousseff va prometre que lluitarà fins al final per mantenir-se en el càrrec. “Els acusadors estan intentant treure un govern legítim, escollit per vot directe, amb el suport de milions de brasilers, el govern d'una dona que ha guanyat dues eleccions presidencials. Estan fent servir les raons per fer un cop d'estat contra les eleccions i prendre el poder amb un vot que no és directe”, va dir Rousseff. Entre avui i demà, els 81 senadors de la cambra alta hauran de decidir la sort final de la presidenta. Tot indica que el sí a la destitució s'imposarà, cosa que legitimarà en el poder l'actual vicepresident, l'opositor Michel Temer.

Rousseff va parlar durant gairebé una hora i després va escoltar cara a cara les acusacions dels senadors. Asseguda en el lloc on habitualment s'ubica el president del Congrés, va contestar un per un els arguments en contra seu. A les tribunes, s'hi van col·locar l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, el seu pare polític, i figures populars com el cantautor Chico Buarque, presents al Congrés per donar suport a la mandatària. Abans, Rousseff havia utilitzat totes les seves armes polítiques per defensar-se. Va recordar que el d'ara és el seu “segon judici”, amb referència a la detenció i tortura que va viure durant la dictadura militar (1964-1985), i va assegurar que no hi ha “ni una sola prova en contra seu”. “No he comès cap crim de responsabilitat, les acusacions són injustes; m'estan perseguint a mi i això és terrible per a la democràcia. Però sé que la democràcia està al meu costat”, va insistir.

Els partits de l'oposició al Brasil acusen la presidenta d'haver “maquillat” les balances de l'Estat durant el 2015 per millorar la seva imatge durant les eleccions per un segon mandat, que finalment va obtenir. Rousseff va negar qualsevol irregularitat en aquest sentit i va vincular el judici polític a la seva oposició als suborns que van circular entre els contractistes de l'Estat i Petrobras. “No he donat pas als suborns i això va ser el que va permetre que es desencadenés aquest procés. [Les elits] van trobar en el president de la Cambra de Diputats, Eduardo Cunha, una persona disposada a organitzar un clima que permetés la desestabilitat en un govern escollit per un procés electoral”, va assegurar Rousseff. Cunha va ser determinant en la promoció del procés i va haver de renunciar al seu càrrec dies després de ser escollit, acusat de corrupció.

Rousseff va assenyalar els senadors indecisos, la seva última esperança per evitar la destitució. “Dues vegades m'he enfrontat a la mort. L'una, quan vaig ser torturada durant dies; l'altra, quan vaig tenir una malaltia [un càncer que va aconseguir superar durant l'última campanya electoral]. Aquí només tinc por que mori la democràcia. Els demano que votin contra el judici polític i en favor de la democràcia”, va dir la presidenta. L'oposició necessita 54 vots per aprovar la destitució i és a només dos vots d'aconseguir-ho, segons un sondeig del diari Folha do São Paulo.

LES FRASES

No he comès cap crim de responsabilitat, les acusacions són injustes
Dilma Rousseff
presidenta del brasil
Estan intentant treure un govern legítim, escollit per vot directe, amb el suport de milions de brasilers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES