Política

Política

Segon debat d'investidura

Tardà: “No us tenim por”

El portaveu d'ERC al Congrés emplaça Rajoy a assumir que al Parlament ja hi ha una majoria independentista

El republicà diu a Pedro Sánchez que si hagués acceptat el dret a decidir ja seria president

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha afirmat aquest dimecres durant el debat d'investidura del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que la separació de Catalunya d'Espanya és ineludible i que el govern i el Parlament tiraran endavant el seu full de ruta malgrat les amenaces de l'Estat.

“El poble de Catalunya és pacífic, cívic i indefens, raó per la qual, i perquè és un poble democràtic, no tenim por a les seves amenaces”, ha afegit Tardà en al·lusió a la via penal oberta pel Tribunal Constitucional (TC) fa unes quantes setmanes a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

En aquest sentit, ha advertit Rajoy que després de cometre molts errors a Catalunya, com les firmes contra l'Estatut, ara ja està instal·lat en un “escenari de repressió”.

“El govern de Catalunya complirà el compromís adquirit amb els catalans i aprovarà lleis de desconnexió malgrat les seves amenaces”. “No els tenim por”, ha garantit.

El diputat republicà ha volgut deixar clar que els representants polítics catalans “assumiran responsablement totes les seves conseqüències dels seus actes. “I la majoria del poble català no es rendirà i sabrà trobar formes de resistència cívica, pacífica i gandhiana”, ha reblat.

“Han d'assumir que al Parlament ja existeix una majoria parlamentària independentista, raó per la qual ens separem en un procés tan democràtic com imparable”, ha proclamat.

Tardà també s'ha adreçat al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per dir-li que si en la passada legislatura hagués acceptat el dret a decidir de Catalunya avui seria president, ja s'haurien derogat les lleis més “reaccionàries” impulsades pel PP i s'estarien aprovant polítiques econòmiques i socials socialdemòcrates.

“Ja l'hauríem enterrat políticament a vostè i al seu escolanet, Albert Rivera”, ha ironitzat.

Rajoy reitera que no es pot celebrar un referèndum

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha reiterat en el seu torn de rèplica a Tardà que “no es pot celebrar un referèndum d'independència a Catalunya perquè les decisions a Espanya les prenen tots els espanyols”.

“La decisió sobre unitat nacional no correspon a Generalitat, al meu govern o al Congrés, sinó al conjunt del poble espanyol, que és el que té el dret a decidir sobre el seu país, i al qual vostè vol privar d'aquest dret amb mètodes poc democràtics”, ha afirmat el popular.

Rajoy ha garantit que mentre ell sigui president garantirà “el compliment de la Constitució i de la llei”. “No en tingui cap dubte”, ha reblat.

El popular ha retret al republicà voler passar per damunt de la legalitat i l'ha alertat del missatge que dóna als ciutadans quan diu que no cal complir la legalitat i que no cal respectar les decisions dels tribunals que no li agraden. “Quin concepte de la democràcia té vostè? No li importa el que diguin els tribunals? L'estat de dret no existeix? I la resta de ciutadans ho han de respectar o no?”, li ha demanat.

“No admetré que pretengui liquidar la llei, els drets dels ciutadans i la sobirania nacional. Això és tornar a la selva i no ho permetrem”, ha sentenciat Rajoy.

També ha criticat el republicà per parlar en nom de tota Catalunya quan hi ha catalans que es declaren independentistes i d'altres que no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona