Política

Rajoy: “El millor del 155 és que tothom sap que la nació espanyola té instruments per defensar-se”

L’expresident espanyol aposta perquè el PP es diferenciï de Vox i perquè Casado faci d’oposició al govern de Sánchez

L’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha defensat que “el millor” d’aplicar el 155 a Catalunya és que ara “tothom és conscient que la nació espanyola té instruments per defensar-se de qui l’ataca”.

En una entrevista a la Cadena Cope amb motiu de la publicació del seu llibre Una Espanya millor (Plaza Janés), Rajoy també explica que va mantenir diverses reunions “discretes” amb Artur Mas i que el llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont li va admetre que el president espanyol no podia autoritzar un referèndum.

D’altra banda, ha apostat perquè el PP es diferenciï de Vox. “No pots pretendre ser el que és l’altre. La gent es queda amb l’original”, ha argumentat. I ha considerat que Pablo Casado ha de fer “d’oposició” d’un govern de Sánchez “amb l’extrema esquerra i els independentistes”.

Rajoy es refereix al 2017 com un any que va ser “molt dur” i ha dit que aplicar el 155, cessar el govern de la Generalitat i dissoldre el Parlament no van ser decisions fàcils. En aquest sentit, ha defensat que es van prendre aquestes mesures “com a últim recurs” quan el Parlament de Catalunya va declarar la independència.

“El millor del 155 és que tothom sap que la nació espanyola té instruments per defensar-se de qui l’ataca. Ho sap tothom i, sobretot, ho saben els secessionistes”, ha afirmat.

Rajoy ha explicat que va parlar “moltes vegades” amb Artur Mas i que alguna d’aquestes reunions es van fer a casa del mateix Rajoy per poder fer-se amb discreció. I del llavors president Puigdemont, Rajoy ha recordat que li va donar una “resposta sorprenent” quan el president del govern espanyol li va preguntar si de veritat creia que autoritzaria un referèndum.

Al seu entendre, era impossible negociar amb els independentistes perquè l’únic que deien és que s’havia de fer un referèndum “sí o sí”.

Preguntat per què no va dimitir abans de la moció de censura, Rajoy ha argumentat que no volia deixar el càrrec per una “qüestió de corrupció” i ha defensat que la sentència de la Gürtel no va condemnar, ni tan sols jutjar, cap membre del seu govern.

“No estava disposat que quedés això per la història”, ha argumentat. A més, ha assenyalat que la seva dimissió no hagués aturat la moció de censura.

Davant l’actual escenari polític i la investidura de Pedro Sánchez, Rajoy ha dit que ell faria oposició a un govern que considera “molt negatiu” pels espanyols. I, en aquest sentit, ha retret a Sánchez que no hagi volgut ni explorar una alternativa diferent a pactar amb “l’extrema esquerra i els independentistes”. Una actitud que ha contraposat amb la que va tenir ell després de les eleccions generals del 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia