Política

Alerten de casos de tortura psicològica als CDR presos

JxCat, ERC i la CUP confien que els comuns aprovaran la resolució de suport als detinguts

Familiars dels CDR presos el 23 de setembre en el marc de l’operació Judes van denunciar ahir al Parlament la utilització de “mètodes psicològics de tortura” contra els arrestats i tota mena de vulneracions dels seus drets durant la detenció i el trasllat a la presó. Convidats per Junts per Catalunya, ERC i la CUP, el grup de suport als detinguts va defensar que no es tracta de terroristes, sinó de presos polítics, una terminologia que representants de les tres formacions independentistes van coincidir a secundar. “El meu fill és sanitari, es dedica a salvar vides, no a treure-les. Al mòdul ha fet setze serveis. Saben qui és, no el que diuen que és”, va explicar el pare de Ferran Jolis.

Els familiars demanen ajuda a la cambra per aprovar una proposta de resolució en el ple vinent que exigeix el trasllat dels set presos en centres penitenciaris del país, conèixer de què s’acusa dues persones més i posar fi al règim d’aïllament de dos dels detinguts, que passen vint hores sols en una cel·la. “És una presó dins la presó, amb conseqüències psicològiques”, assegura el grup de suport, que reclama l’arxivament de la causa i que “aquest malson s’acabi aviat”, en paraules de Jolis. David Ros, oncle de Jordi Ros, va reblar: “Els nostres familiars no són terroristes, no són banda armada i no existeixen els fets de què els acusen”.

També parlen d’intents d’interrogatori durant el trasllat i d’incomunicació dels detinguts després de la detenció. Cinc d’ells van estar sota custòdia policial durant 30 hores sense assistència lletrada i en dos casos van passar dies sense que poguessin contactar amb advocats de confiança.

JxCat, ERC i la CUP confien que la resolució, entrada al registre divendres, tindrà el suport dels comuns en el marc d’un gran front antirepressiu. Específicament, el text parla de “represaliats polítics”. “No podem fer altra cosa que denunciar una burda maniobra per criminalitzar l’independentisme vinculant-lo amb el terrorisme quan tots sabem que és cívic i pacífic”, va subratllar la diputada de JxCat Aurora Madaula. L’aprovació de la resolució vol facilitar que els presos puguin recórrer a instàncies internacionals. “A la justícia europea és on trobem realment justícia”, va constatar Madaula. “Són represaliats polítics dins del marc de la causa general contra l’independentisme pacífic i democràtic i, per tant, aquestes set persones són presos polítics, els persegueixen per les seves idees”, va afirmar el diputat del grup republicà i dirigent de Demòcrates Antoni Castellà. José Rodríguez, d’ERC, va lamentar la banalització del terrorisme per part de la justícia espanyola i Maria Sirvent (CUP) hi veu una “operació d’Estat” i una “instrumentalització del delicte de terrorisme”.

LA FRASE

Els nostres fills no són terroristes. El meu fill és sanitari, es dedica a salvar vides, no a treure-les
Ferran Jolis
Pare d’un dels presos polítics


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia