Política

Querella per investigar la detenció de dos CDR el 23-S

L’advocat de Ferran Jolis sosté que va ser il·legal perquè no va tenir assistència lletrada fins a 43 hores després i perquè se’l va maltractar

En breu la presentarà el lletrat del sabadellenc Jordi Ros, reclòs en aïllament

Dos dels set empresonats provisionalment després de la seva detenció, el 23 de setembre passat, en la coneguda com a operació Judes, i que estan acusats de pertinença a organització terrorista, tinença d’explosius i conspiració per cometre estralls, el veí de Santa Perpètua de Mogoda Ferran Jolis i el sabadellenc Jordi Ros, presenten una querella per la vulneració de drets fonamentals i del dret de defensa amb l’objectiu que s’obri una investigació per determinar la seva detenció portada a terme per agents de la Guàrdia Civil. L’advocat de Jolis, Carles Perdiguero, que va presentar el plet ahir als jutjats de Sabadell, considera que la detenció “no té validesa des del minut zero” i és “il·legal” perquè el seu defensat “no va ser assistit en cap moment fins al cap de 43 hores per una lletrada d’ofici” i quan ja havia fet una declaració “en dubtoses condicions de validesa”, hi va afegir el portaveu del col·lectiu Alerta Solidària, Xavi Pellicer, tot destacant que és una pràctica habitual de l’Audiencia Nacional. Per Perdiguero aquest fet ja hauria d’invalidar la legalitat de tot el procediment.

En la compareixença davant la premsa d’ahir van estar acompanyats del pare de Jordi Ros, l’advocat del qual en els pròxims dies presentarà una querella en termes similars, a més de la lletrada d’altres detinguts, Eva Pous, i de representants de l’Associació Memòria contra la Tortura o l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura. Jolis i Ros van ser els únics dels nou detinguts –dos estan en llibertat amb càrrecs– que van tenir d’entrada dos advocats d’ofici. Van ser els dos únics casos en què el jutge instructor de l’Audiencia Nacional, Manuel García Castellón, no va acceptar el recurs presentat per “indefensió” ni per vulneració del dret a la defensa, malgrat que sí que el va acceptar per a Xavier Duch, Eduard Garzón, Alexis Codina i Xavier Buigas, cosa que va provocar que l’endemà mateix la sala penal d’apel·lació dictaminés la nul·litat de les ordres de presó. Però el jutge va tornar a ordenar la presó provisional a Soto del Real –d’on no havien sortit–. En el cas de Ros i Duch, a més, estan en presó en règim d’aïllament.

Per Alerta Solidària, el fet que acceptés els recursos d’uns i no els de Jolis i Ros, en què la vulneració dels drets de defensa va ser “més extrema i sistemàtica”, és un “intent de rentar la cara dels tribunal per evitar una nul·litat que és evident” i “fer un malabarisme per impedir que el castell de cartes caigui”. L’advocat del perpetuenc va explicar que el seu defensat va ser objecte de “maltractament” durant el trasllat del seu domicili a la comandància de Tres Cantos de la Guàrdia Civil a Madrid.

Entre els maltractaments va relatar que va estar despullat, tirat a terra i apuntat amb una metralleta des de quarts de cinc de la matinada i durant unes hores en l’escorcoll de casa seva, i que durant el trasllat de set hores va estar emmanillat i amb els ulls tapats, i que va ser interrogat amb constants referències a la seva família i fills. Per això considera que aquestes accions suposen un delicte contra la integritat moral.

LA FRASE

Volem que s’obri una investigació per un delicte contra la integritat moral i un altre de detenció il·legal
Carles Perdiguero
ADVOCAT DE FERRAN JOLIS

LA XIFRA

74
nits
a la presó de Soto del Real ja han passat set dels nou detinguts per la Guàrdia Civil durant els escorcolls del 23-S.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona