Política

Les marxes contra la reforma de Macron paralitzen el sector dels transports a França

Vall de xifres de participants en les manifestacions que van des de les 806.000 persones que donen fonts oficials al milió i mig de persones dels sindicats

Les manifestacions contra la reforma de les pensions del president francès, Emmanuel Macron, van reunir aquest dijous a 806.000 persones en tot el país, segons el recompte de la policia comunicat pel Ministeri de l’Interior.

Aquesta xifra és molt inferior a les dels sindicats, segons els quals van sortir al carrer més d’1,5 milions de persones en els més de 250 desfilades organitzades, una mobilització “històrica” en paraules de la Confederació General del Treball (CGT), que lidera una protesta que continuarà.

Coincidint amb aquestes marxes, però al marge dels dispositius de seguretat sindicals, grups de radicals han protagonitzat disturbis en ciutats com Nantes, Rennes, Lió i, sobretot, a París, amb enfrontaments amb les forces de l’ordre centrats en la plaça de la República. La Prefectura de Policia ha indicat al seu compte oficial de Twitter que fins a les 19.30 h els agents havien realitzat 90 detencions i 11.490 controls preventius.

La vaga, que va tenir un seguiment massiu en els ferrocarrils o en l’entitat del transport metropolità RATP i significatiu entre els controladors aeris, va dificultar enormement la mobilitat.

El primer ministre, Édouard Philippe, no va poder més que reconèixer que l’impacte de l’atur per al transport el divendres “serà comparable” a la del dijous. Tant ell com altres membres del seu Govern insisteixen que es manté oberta la negociació i que serà a mitjan setmana pròxima quan Philippe presentarà detalladament les seves propostes.

D’altra banda, la vaga nacional indefinida iniciada aquest dijous a França contra la reforma de les pensions ha obligat a cancel·lar fins a les dues de la tarda 23 vols a Espanya, entre arribades i sortides, dels 197 programats per a aquesta jornada entre tots dos països.

L’aeroport amb més vols suprimits ha estat el de Barcelona, amb deu cancel·lacions, seguit de Madrid, amb cinc; Sevilla, amb quatre, i Màlaga i València, amb dos en tots dos casos. En total, durant la jornada d’aquest dijous, hi ha vols programats amb França des d’onze aeroports espanyols: Madrid, Barcelona, Bilbao, Palma, Alacant, València, Girona, Màlaga, Sevilla, Granada i Valladolid.

Quant al transport ferroviari, Renfe ha comunicat que la venda de bitllets per a tots els trens internacionals operats per la companyia en col·laboració amb l’empresa pública gal·la SNCF ha quedat bloquejada entre aquest dijous i el pròxim 9 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia