Política

Cuixart veu la Constitució com una “mordassa” per als drets

El president d’Òmnium denuncia una “regressió democràtica” a l’Estat en nom de “la sagrada unitat d’Espanya”

Una protesta a Barcelona acaba amb una crema simbòlica de la carta magna

Coincidint, ahir, amb la celebració del Dia de la Constitució Espanyola, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va fer pública una carta escrita des de la presó de Lledoners en què denuncia una deriva repressiva en tota regla de l’Estat, que utilitza com a pretext, justament, la defensa d’aquest marc normatiu bàsic. El primer paràgraf de la missiva ja és més que explícit en aquesta línia, ja que Cuixart recorda que fa 780 dies que està empresonat “en nom de l’article 2 de la Constitució”, el mateix que proclama “la indissoluble unitat de la nació espanyola”. Tot seguit, també expressa que avui dia no només “s’incompleix sistemàticament l’accés a drets constitucionals”, com ara el de tenir un habitatge digne i assequible, “sinó que es condemna penalment la protesta que permet protegir-los... en una espiral de retallada de llibertats que l’Estat justifica en la defensa de la sagrada unitat d’Espanya”. L’exemple que posa el president d’Òmnium d’aquesta realitat és el decret llei per regular l’àmbit digital. “Igual que la justícia que no entén el poble no és justícia, la Constitució que no defensa els drets dels seus conciutadans es converteix en una mordassa” és la reflexió, a mode de resum, que es fa Cuixart.

Acció de protesta

La commemoració del Dia de la Constitució també va ser l’argument per convocar una acció de protesta ahir al migdia davant de la seu de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona. Unes 200 persones, convocades pel Pícnic per la República, van desafiar un ostentós desplegament policial per menjar coca i beure ratafia, per acabar cremant fotocòpies en color de la primera pàgina de la Constitució o una bandera espanyola.

LA FRASE

La Constitució que no defensa els drets dels seus conciutadans esdevé una mordassa
Jordi Cuixart
president d’òmnium cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia