Política

Els EUA van mentir sobre la guerra a l’Afganistan

‘The Washington Post’ publica documents secrets que destapen un pla de desinformació deliberada dels governs de Bush, Obama i Trump

Talibans i nord-americans reprenen el diàleg

Una altra vegada el periodisme ha descobert les mentides dels governs dels EUA. En una revelació històrica, comparable als “papers del Pentàgon” que van destapar totes les misèries i falsedats sobre la guerra del Vietnam (1945-1967), The Washington Post va publicar ahir els anomenats “papers de l’Afganistan”, una recopilació de documents fins ara confidencials que demostren l’estratègia sistemàtica de diverses administracions nord-americanes de mentir a l’opinió pública sobre la guerra més llarga de la història del país.

Són més de dos mil documents i gairebé mig miler d’entrevistes a funcionaris i alts càrrecs que descriuen els esforços explícits i sostinguts dels governs dels Estats Units (des de George W. Bush fins a Donald Trump, passant per Barack Obama) per enganyar de forma deliberada, distorsionant estadístiques i fets, en un pla per demostrar falsament que els EUA estaven guanyant un conflicte que encara perdura.

“Estàvem mancats d’entesa fonamental de l’Afganistan. No sabíem què estàvem fent”, confessava el 2015 Douglas Lute, un general que havia supervisat els plans per al país asiàtic per a les administracions de Bush i Obama. “Què intentàvem fer allà? No teníem ni una noció vaga de quin era el projecte”, hi afegia.

Mai fins ara s’havia explicitat un missatge tan franc i contundent sobre el despropòsit del conflicte, ni del pensament intern del govern sobre la pèssima gestió i resultats. “Cada dada era alterada per presentar la millor imatge possible”, va dir en una de les entrevistes Bob Crowley, coronel de l’armada i principal assessor dels comandants del Pentàgon entre 2013 i 2014. “Cap mètrica presentada oferia una imatge acurada del que passava, sempre estaven manipulades”, va completar una altra font anònima del Consell de Seguretat Nacional.

Destapar aquest escàndol ha costat a The Washington Post tres anys de litigis judicials amb l’Inspector General Especial per a la Reconstrucció de l’Afganistan (Sigar), comitè independent encarregat de la supervisió de la guerra i que des del 2014 publica regularment informes de “lliçons apreses” que ara se sap que amagaven el desencís oficial. John Sopko, el cap del Sigar, va dir que els documents, certament, demostren que “s’ha mentit constantment al poble nord-americà”.

La distorsió entre la realitat i el que es publicava farà despertar una nova onada de crítiques i dubtes sobre una guerra que ja fa divuit anys que dura i que només genera problemes i pèrdues.

Segons el projecte El cost de la guerra, de la Universitat de Brown, els Estats Units han invertit més d’1,81 bilions d’euros entre una reconstrucció que està lluny de completar-se i un conflicte armat encara vigent en què han mort 2.200 soldats nord-americans i, com a mínim, 38.000 civils afganesos.

En paral·lel a la publicació, les converses entre els EUA i els talibans s’han reprès aquest cap de setmana a Doha, tres mesos després que Trump cancel·lés el diàleg de forma abrupta. Els líders talibans estarien disposats a un “alto el foc complet” a condició que els EUA es comprometessin a retirar “totes” les tropes de territori afganès; segons estimacions del Pentàgon, encara queden uns dotze mil efectius a l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona