Política

En directe

Parlament

El Parlament valida el decret llei d’impuls a les energies renovables

La consellera Àngels Chacón avisa que ja “no és opcional” prendre mesures per fer front a l’emergència climàtica

Seguiu el ple en directe a El Punt Avui digital

El plenari del Parlament ha ratificat aquesta tarda el decret llei de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. El govern va aprovar la mesura per “eliminar els obstacles” per al desenvolupament de les energies renovables.

El decret ha estat aprovat pel ple per 124 vots a favor, 4 vots en contra i quatre abstencions. El ple ha tombat la petició de tramitar el text com a projecte de llei, amb la qual cosa ha quedat definitivament validat.

En la seva defensa del decret al ple, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha alertat que en l’actual situació d’emergència climàtica “ha arribat un punt en què ja no és opcional prendre mesures, les hem de prendre i ho hem de fer ràpidament”. En aquest sentit, ha situat el decret del govern sobre les energies renovables com el primer pas en aquesta direcció.

Entre d’altres qüestions, el decret llei elimina barreres administratives, s’inclou la derogació del decret 147/2009 que limitava els parcs eòlics i fotovoltaics, estableix un procediment de tramitació més àgil i s’afavoreix la implantació de sistemes d’autoprotecció en els edificis i els espais públics de les ciutats. També es recuperen articles de la Llei del canvi climàtic anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC) modificant-ne la redacció.

En concret, els articles que s’han modificat són els relatius a la neutralitat d’emissions de CO2 per a l’any 2050, l’electrificació dels ports de la Generalitat, la limitació de la fracturació hidràulica (fracking) o la penetració de la mobilitat elèctrica en el transport.

El nou decret ha de permetre també “agilitzar” la tramitació de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques, amb un termini màxim de tretze mesos. En aquest procés es contemplarà la constitució d’una “ponència d’energies renovables” que servirà per “fer una consulta prèvia” a la tramitació d’una instal·lació i avaluar si l’emplaçament és viable. El promotor s’adreçarà a una única finestreta per tramitar el projecte, una mesura que ja estava desenvolupada al decret de 2009.

A més, es modifica la Llei d’urbanisme “per a simplificar la implantació de les instal·lacions d’energies renovables”. La normativa preveu “facilitar” la instal·lació de “sistemes d’autoproducció” als edificis i l’espai públic de la ciutat.

Temps d’intervenció

La sessió s’ha suspès després de la votació del decret llei per celebrar una Junta de Portaveus per abordar la qüestió sobre dels temps d’intervenció de grups i subgrups. La CUP s’ha queixat al final del debat que no s’havia respectat l’acord de l’anterior Junta que donava cinc minuts als subgrups per intervenir al debat del decret. La formació d’esquerres independentista ha sol·licitat la reunió en obtenir el suport d’almenys dos altres grups a la petició, entre els quals Cs i PP.

El Punt Avui digital us ofereix en directe el ple del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona