Política

Macron fa cessions menors en la reforma de les pensions

El govern francès presenta un nou sistema per punts i estableix una “edat de referència” per jubilar-se als 64 anys

Els sindicats acusen l’executiu centrista d’haver creuat una línia vermella

La incertesa pels detalls de la reforma de les pensions s’acaba, però la vaga continua. El govern francès va presentar ahir el seu nou sistema de jubilació, després de dos anys de negociacions amb la patronal i els sindicats i unes últimes setmanes de cacofonia governamental. Davant de la forta pressió social expressada des del 5 de desembre, l’executiu centrista fa una sèrie de concessions, però manté els aspectes més polèmics d’una de les mesures clau en el mandat de Macron.

“Ha arribat el moment d’un sistema universal i s’acaba el dels règims especials”, va assegurar el primer ministre, Édouard Philippe, encarregat de descriure amb detall la mesura amb un discurs de gairebé una hora en el Consell Econòmic i Social, a París. D’aquesta manera, va confirmar la transformació de l’actual model format per 42 règims de cotització en un únic sistema per punts. “Tots sabem que els nostres fills tindran unes carreres menys lineals que la resta”, va explicar Philippe, per defensar que la reforma simplificarà la cotització d’aquelles persones que canvien de professió. El nou sistema també beneficiarà els pagesos en establir una pensió mínima de 1.000 euros per a aquells que hagin cotitzat una carrera completa, uns 43 anys.

No obstant això, el nou model pot comportar sacrificis en reduir les pensions públiques. Si la proposta de Macron es veu culminada, les prestacions de jubilació es deixaran de calcular en funció del salari dels últims sis mesos en el cas dels funcionaris o els 25 millors anys en els assalariats del privat i ho faran en funció dels punts acumulats al llarg de la carrera. Segons el col·lectiu ciutadà Réforme des Retraites, les pensions baixaran entre un 15% i el 23%. Actualment, el sistema de jubilació francès és un dels més justos socialment d’Europa, ja que garanteix als pensionistes gairebé el mateix nivell de vida que els actius. A França només hi ha un 8% de persones grans pobres, mentre que a Alemanya són el 18%.

“Ens comprometem que el valor del punt no sigui establert de manera poc transparent i demanarem als actors socials que estableixin el seu valor”, va defensar Philippe, qui es va comprometre a establir una “regla d’or” que garanteixi que el valor del punt no disminuirà i que aquest evolucionarà en funció de l’augment dels salaris, en lloc de la inflació. El premier francès va fer un discurs farcit de frases amb un tarannà progressista amb l’objectiu de calmar l’opinió pública, de moment favorable a les protestes.

Malgrat això, les concessions van resultar menors. Philippe va indicar que el nou sistema només afectarà aquelles persones nascudes a partir del 1975. I del 1985 en els agents ferroviaris que perdran el seu règim especial.

Tanmateix, el cap de l’executiu va confirmar un dels aspectes més polèmics que havien estat en l’aire en els últims mesos: l’establiment d’una “edat de referència” per jubilar-se als 64 anys.

Més protestes

L’edat legal es mantindrà en 62, però aquelles persones que es retirin abans dels 64 veuran reduïdes les seves pensions. El govern “ha sobrepassat clarament una línia vermella”, va lamentar Laurent Berger, secretari general de la CFDT, el sindicat amb més afiliats que fins ara s’ha mantingut al marge de les protestes.

Mentre la vaga als transports continua, avui s’organitzaran noves accions locals i una jornada de vaga nacional està prevista per a dimarts que ve. La polèmica mesura serà presentada en el Consell de Ministres el 22 de gener i es començarà a debatre al Parlament a finals de febrer. La pugna per la reforma de les pensions tot just acaba de començar.

LA FRASE

Ha arribat el moment d’un sistema universal i s’acaba el dels règims especials
Édouard Philippe
PRIMER MINISTRE FRANCÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució com la que van sofrir ells

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA