Política

Torrent demana a la JEC que desestimi els recursos de PP, Cs i Vox que insten a inhabilitar Torra

El president del Parlament considera oportú que la cambra catalana es personi en aquest cas

Els lletrats argumenten a l’escrit que el Parlament és competent per a resoldre les qüestions “d’incompatibilitat” dels diputats

El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que desestimi els recursos de PP, Cs i Vox que insten a cessar com a diputat el president de la Generalitat, Quim Torra, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’hagi condemnat a un any i mig d’inhabilitació.

L’escrit ha estat fet a petició del president de la cambra catalana, que considera oportú que el Parlament es personi i formuli al·legacions. Al text, signat pel lletrat major del Parlament, Joan Ridao, es fa notar que és la cambra la competent per a resoldre les qüestions “d’incompatibilitat” dels diputats.

Al text també s’apunta que la condemna a Torra no és ferma i que, a més, la JEC no és l’òrgan competent per a dirimir assumptes que afectin a l’estatut de parlamentaris ja elegits, ni les causes de cessament del president de la Generalitat, i tampoc per a examinar la possible incompatibilitat en què hagi pogut incórrer un diputat, ja que és la cambra a qui correspon fer-ho.

En concret, Torrent defensa que una suposada incompatibilitat d’un diputat és una qüestió que afecta a l’Estatut dels Diputats i que, per tant, és el Parlament el que “ha de determinar l’afectació de la resolució judicial respecte l’estatut d’un dels seus membres”.

A les al·legacions, subratllen que les causes de inelegibilitat suposen la pèrdua de l’expectativa de ser escollits i, en canvi, les d’incompatibilitat donen al diputat el dret a triar entre l’exercici de la funció parlamentària i una altra activitat pública o privada.

Amb tot, sostenen que la privació de la condició de parlamentari “resulta definitiva” i que la causa d’incompatibilitat dels càrrecs electes declarats inelegibles no constitueixen un vertader supòsit d’incompatibilitat perquè no es faculta l’elecció entre exercir un càrrec de diputat o una altra activitat al marge del parlamentarisme.

Consideren que si s’està davant d’un cas d’ inelegibilitat sobrevinguda, només podria suposar la pèrdua de la condició de diputat si hi ha una sentència ferma.

A les al·legacions s’avisa que en cas que es faci efectiva la inhabilitació reclamada per PP, Cs i Vox, quedaria afectat el principi d’autonomia parlamentària així com el dret fonamental de participació i representació política.

Finalment, apunten que la causa d’incompatibilitat dels càrrec electes declarats inelegibles per l’article 6.4 combinats amb l’arte. 6.2 b LOREG constitueix una forma “singular” de “privació de la capacitat electoral passiva, producte d’una mala tècnica legislativa”. Apunten que d’acord amb la configuració legal, aquesta possibilitat queda reservada a les sentencies fermes.

“Es podria arribar a ocasionar un dany irreparable no únicament al diputat del qual es tracti sinó també al cos electoral en el seu conjunt”, adverteix l’escrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia