Política

La junta retira la condició d’eurodiputat a Junqueras

La Junta Electoral Central fa valer la condemna ferma al líder republicà per revocar la seva proclamació com a eurodiputat

Designa Jordi Solé substitut, i així ho notificarà a l’eurocambra

La Junta Electoral Central va aprovar ahir retirar la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras i no esperar la resposta del Tribunal Suprem a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Junqueras en el moment de ser elegit eurodiputat. Això implica que Junqueras no sortirà de la presó per recollir l’acta com també havia reclamat l’advocacia de l’Estat en el seu escrit d’al·legacions al Suprem perquè aquest tribunal donés resposta a la sentència del TJUE.

En aquest cas, i a diferència del president Quim Torra, el líder dels republicans té una sentència ferma i, per tant, la JEC té la competència de notificar els eurodiputats al Parlament Europeu i pot revocar la proclamació de Junqueras i fer córrer la llista de la candidatura. En el seu escrit, la junta ja apunta que convocarà Jordi Solé perquè acati la Constitució per accedir a l’acta d’eurodiputat en substitució de Junqueras.

La JEC notificarà ara la seva decisió al Parlament Europeu, ja que amb la condemna poden declarar una “inelegibilitat sobrevinguda”, que és el que reclamava aplicar el PP, Ciutadans i Vox en el seu escrit presentat a la junta.

Casado s’avança a la JEC

L’anunci de la JEC es va donar a conèixer, de forma sorprenent, pel president del PP, Pablo Casado, abans que la junta ho fes públic, un fet denunciat per tots els estaments inclòs el compte de Twitter de Junqueras: “Lligat i ben lligat. Les clavegueres del PP tenien la informació prèviament. El més profund de l’Estat actuant com sempre. La democràcia ha de prevaldre”, piulava.

A partir d’ara, la defensa de Junqueras podrà presentar un recurs a la sala tercera del Suprem per a la qual cosa té un termini de dos mesos. Avui també hi ha prevista una reunió d’urgència de l’executiva d’ERC per tractar la nova situació que s’obre amb la inhabilitació del president Torra i la revocació de Junqueras com a eurodiputat. De moment es desconeix de quina manera podran repercutir aquestes decisions en el ple d’investidura de Pedro Sánchez en què ERC ja ha anunciat i aprovat per les seves bases una abstenció, sense la qual Sánchez no podria ser investit.

Les dues decisions de la JEC van ser fortament criticades fins i tot pel PSOE. La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, assegurava que els socialistes tenen “seriosos dubtes” que la JEC sigui competent per inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, o per vetar Oriol Junqueras com a eurodiputat, i va recordat que així ho han defensat sis dels seus tretze membres. Lastra ha recordat que la JEC no és un òrgan jurisdiccional, sinó “merament administratiu”. Més tard, el PSC també s’hi va afegir a través d’una piulada. “No és un tribunal, és un òrgan administratiu, i esperem que el Tribunal Suprem respongui a aquesta qüestió el més aviat possible”, van publicar els socialistes catalans, que aquesta vegada sí que es van afegir a les crítiques tractant-se d’un òrgan que no és judicial.

Cinc vots particulars

La decisió de la Junta Electoral Central també ha tingut vots particulars entre els seus tretze membres. Cinc han formulat un vot particular contrari a la decisió majoritària, ja que consideren que la JEC hauria d’esperar que es pronunciï el Suprem abans de resoldre la qüestió “per si pot tenir alguna incidència en la qüestió sotmesa a examen” de la JEC. Els vocals que signen el vot particular són: Eduardo de Porres, José Luis Seoane, Inés Olaizola, Consuelo Ramón i Juan Montabes.

LES FRASES

Les clavegueres del PP tenien prèviament la informació. El més profund de l’Estat actuant com sempre
Oriol Junqueras
president d’ERC
Ara s’atreveixen a vulnerar els drets d’Oriol Junqueras i desafiar la Unió Europea
Carles Puigdemont
expresident de la Generalitat
La JEC vulnera i ataca drets fonamentals i contradiu la doctrina del TJUE
Roger Torrent
president del parlament

L’advocat de l’Estat demana la suspensió de l’euroordre

L’advocacia de l’Estat va demanar ahir al jutge instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que suspengui les euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín perquè tenen immunitat com a eurodiputats. L’advocada de l’Estat del judici de l’1-O, Rosa María Seoane, defensa en l’escrit d’al·legacions que la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que es deriva de la sentència sobre Oriol Junqueras té efectivitat en els casos de Puigdemont i Comin i que, per tant, tenen immunitat. Per això Seoane afirma que per mantenir les ordres de detenció europees cal demanar primer permís al Parlament Europeu a través d’un suplicatori i insta el Suprem a sol·licitar la suspensió de la immunitat, així com a comunicar al tribunal belga que l’euroordre queda suspesa. L’escrit es va fer públic ahir, divendres, i respon a la petició de Llarena perquè les parts es pronunciessin sobre la qüestió abans de prendre una decisió. La decisió, però, arriba un dia després que la justícia belga ja decidís suspendre l’euroordre en aplicació de la sentència del TJUE que va establir la doctrina Junqueras. El jutge belga estava esperant el suplicatori a l’eurocambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona