Política

La Mesa desestima la petició de Cs de retirar l’escó de Torra i acorda recórrer al Suprem la decisió de la JEC

L’òrgan parlamentari també rebutja la petició del PP català perquè Torrent iniciï consultes per a escollir un nou president del Govern

La Mesa del Parlament ha desestimat la petició de Cs de retirar l’escó del president de la Generalitat, Quim Torra, i prendre mesures per acabar amb la “usurpació de funcions”. El grup que lidera Lorena Roldán s’ha quedat sol en la votació de la reunió d’aquest dimarts al matí –el PSC-Units hi ha votat en contra i el PP català hi té veu però no vot.

La Mesa també ha rebutjat la petició dels populars perquè el president de la cambra, Roger Torrent, iniciï consultes per a escollir un nou cap del Govern. D’altra banda, la Mesa també ha acordat presentar un recurs al Suprem contra la inhabilitació de Torra ordenada per la JEC. JxCat, ERC i PSC s’han mostrat a favor d’aquesta decisió, que ha rebut l’oposició de Cs –comuns, PP català i CUP no hi tenen dret a vot.

Fonts de JxCat han explicat que la formació està esperant que es resolgui la situació. D’una banda, el grup entén que el Parlament manté que l’escó que ha quedat lliure és de Carles Puigdemont, però en canvi la JEC apunta que és de Torra. Des de la cambra asseguren que encara no hi ha novetats sobre si Ferran Mascarell -el següent membre de la llista de JxCat- accepta l’acta o no.

Per la seva banda, des del PSC subratllen que l’informe dels lletrats és contundent, en considerar que la resolució de la JEC és nul·la de ple dret. Els socialistes han demanat prudència, tenint en compte que el 20 de gener acaba el període per resoldre les cautelars del cas de Torra.

Els lletrats contradiuen la JEC

L’informe dels lletrats conclou que no és competència de la JEC declarar la incompatibilitat d’un diputat del Parlament. Els serveis jurídics de la cambra consideren que, al marge que estigui pendent el recurs de cassació contra la sentència penal dictada pel TSJC contra Torra, cal tenir present que fins al moment el Suprem no s’ha pronunciat de manera definitiva sobre l’acord de la JEC del 3 de gener de 2020, ni sobre les mesures cautelars de suspensió demanades pel president de la Generalitat.

“En conseqüència, la sol·licitud de mesures cautelars es troba actualment en curs, i això s’ha de tenir en consideració a l’efecte de preservar en tot moment el dret fonamental a la tutela judicial efectiva”, subratlla l’informe que signen el lletrat major, Joan Ridao, i el lletrat Antoni Bayona.

Torra: “Quan ens plantem, guanyem”

El propi Torra ha reaccionat amb un missatge a Twitter al fet que la Mesa hagi tombat la petició de Cs i, per tant, el mantingui com a diputat de la cambra: “Quan ens plantem, guanyem”, ha valorat a la xarxa social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona