Política

L’Iran anuncia que està enriquint més urani que abans de l’acord nuclear

Acusa Europa de sacrificar el pacte per protegir els seus interessos

Trump hauria amenaçat els països europeus amb aranzels si no pressionaven Teheran

L’Iran està enriquint diàriament més urani que abans de la firma de l’acord nuclear del 2015. Així ho va anunciar ahir el president del país, Hassan Rouhani, en un discurs televisat, en què va assenyalar que la pressió ha augmentat sobre l’Iran però el país continua “progressant”.

El pacte nuclear estipula que l’Iran no pot superar un límit d’emmagatzematge d’urani de 300 quilos i el nivell d’enriquiment del 3,67%, ja que, en funció del nivell de puresa, l’urani enriquit pot servir per produir tant energia com armes nuclears. De fet, l’acord es va negociar amb l’objectiu d’evitar aquesta última opció. El pacte, signat per l’Iran, la Xina, els EUA, França, el Regne Unit, Rússia i Alemanya, amenaça de trencar-se després de la sortida de manera unilateral de l’administració nord-americana el 2018 i la reimposició de sancions a Teheran. En resposta a la retirada dels EUA, l’Iran va reduir els seus compromisos, concretament els referents a les seves activitats nuclears –enriquiment d’urani–. Aquesta setmana, Alemanya, França i el Regne Unit, que fins ara havien intentat salvar el pacte, van augmentar la pressió sobre l’Iran, considerant inacceptable que no compleixi els seus acords nuclears, i va activar el mecanisme de resolució de conflictes, que dona a les parts un termini de 35 dies per buscar una solució. El govern iranià considera que Europa amb aquesta maniobra ha cedit al xantatge dels EUA i ha sacrificat el que quedava de l’acord per protegir els seus interessos econòmics després d’haver-se publicat que Washington havia amenaçat amb aranzels els vehicles europeus.

“Apaivagament confirmat”, va denunciar el ministre d’Afers Estrangers iranià, Mohammad Yavad Zarif, en un missatge a Twitter juntament amb una fotografia del diari The Washington Post, que va revelar dimecres que els EUA havia amenaçat amb la imposició d’un aranzel del 25% als vehicles importats d’Europa si els països europeus no denunciaven l’Iran per la violació de l’acord nuclear. El cap de la diplomàcia iraniana va lamentar que els tres països europeus firmants del pacte del 2015 –França, el Regne Unit i Alemanya– hagin “venut les restes del pacte per evitar les noves taxes” del president nord-americà, Donald Trump.

“No funcionarà, amics meus. Vostès només li han obert la gana. Recorden el seu perdonavides de la secundària?”, va piular Zarif, que va criticar que aquests països no tenen una base moral. “Si voleu vendre la vostra integritat, endavant. Però no assumiu un alt fonament moral/legal. No el teniu”, va sentenciar. Segons The Washington Post, que cita funcionaris europeus, el govern nord-americà va pressionar amb aranzels els europeus perquè activessin el mecanisme de resolució de conflictes amb l’Iran, estipulat en el pacte. L’amenaça hauria estat feta, segons el diari, una setmana abans que Alemanya, França i el Regne Unit activessin la citada clàusula al·legant que és inacceptable que l’Iran no compleixi els seus compromisos nuclears.

Més pressions per l’avió

Els ministres de cinc països –el Canadà, el Regne Unit, Ucraïna, Suècia i l’Afganistan– que van perdre ciutadans en l’abatiment de l’avió d’Ucraïna Airlines a Teheran la setmana passada, es van reunir ahir a Londres per coordinar la seva resposta en relació amb la investigació dirigida per l’Iran i arribar fins al fons. L’Iran primer va dir que havia estat un error mecànic, però dos dies després va admetre que el fatídic sinistre havia estat provocat per un míssil disparat “involuntàriament” per un “error humà”. Aquesta setmana, però, un vídeo mostra que no va ser un míssil sinó dos els que es van llançar contra l’avió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA