Política

Trump exigeix que l’exonerin urgentment del judici polític

L’equip de defensa del president considera l’‘impeachment’ com una “perversió perillosa de la Constitució” dels EUA

El procés al Senat comença avui amb l’establiment de les regles del joc

Ha arribat l’hora de la veritat en el judici polític contra el president dels Estats Units i Donald Trump no s’ha guardat res a la màniga en les crítiques a un procés d’impeachment que comença avui al Senat nord-americà.

El seu equip defensor va entregar ahir el seu resum preprocés, un document extens (110 pàgines) en què utilitza tota l’artilleria ofensiva per intentar desmuntar unes acusacions que considera una “perversió perillosa de la Constitució” i que s’amunteguen en una “farsa” que exigeix que acabi gairebé abans de començar.

“El Senat hauria de rebutjar ràpidament aquests deficients articles d’impeachment i exonerar el president”, resumeix el text. No significa obligatòriament que s’introdueixi algun tipus de moció per desestimar des del primer moment els càrrecs, com s’havia insinuat en les darreres setmanes, però l’entorn de l’equip d’advocats de la Casa Blanca ni afirma ni desmenteix que pugui ser una de les estratègies de l’inici del judici.

“Queda clar que els càrrecs són insubstancials i tan deficients que mereixerien ser descartats. No hi hauria d’haver necessitat de seguir endavant, però no direm encara com ho gestionarem”, va dir un funcionari anònim de la Casa Blanca fa un parell de dies.

Trump s’enfronta, a partir d’avui, a un judici per les dues acusacions aprovades a finals de l’any passat a la Cambra de Representants: abús de poder i obstrucció del Congrés. L’entorn del president assegura que no hi ha cas i que les dues acusacions són “frívoles i perilloses”.

Durant el cap de setmana, els demòcrates de la Cambra de Representants van publicar la seva posició prèvia de defensa de les acusacions, en què instaven els senadors a declarar culpable un president que és una “amenaça” per a la seguretat nacional.

Conegudes les dues posicions, tant de l’acusació com de la defensa, ja queda totalment establert quin serà l’argumentari que presentaran davant els cent senadors que hauran de decidir si destitueixen o no Trump del càrrec, en un procés del qual no se sap res sobre com funcionarà.

Testimonis

Totes les especulacions i rumors sobre com anirà (sessions que podrien ser de més de dotze hores, amb tota la sala aïllada del món exterior) s’haurien de resoldre avui, en una primera jornada en què està previst que es coneguin les regles del joc. Especialment les possibilitats reals que hi hagi nous testimonis i documents, com demanen els demòcrates pel seu valor “cabdal”.

El debat, que s’espera agre i probablement llarg, Trump el viurà a molts quilòmetres de distància, des del Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

LES XIFRES

110
pàgines
té el resum del preprocés que va lliurar al Senat l’equip de la defensa del president Trump.
12
hores
s’especula que poden arribar a durar algunes sessions del judici polític a la cambra alta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia