Política

Macron, entre l’esplendor de Versalles i la protesta continuada al carrer

El president es reuneix amb 200 dirigents empresarials per incentivar les inversions estrangeres

La cita té lloc en ple conflicte per les pensions

El president francès, Emmanuel Macron, va desplegar ahir una catifa vermella a uns 200 grans empresaris d’arreu del món. El president d’Uber, Dara Khosrowshahi; el del banc nord-americà JP Morgan, Larry Culp, o el número u de Microsoft, Satya Nadella, entre molts d’altres, van reunir-se amb el jove dirigent al Palau de Versalles, símbol de l’Antic Règim a França.

Aquesta tercera edició de la cimera Choose France (Escull França), que serveix com a antesala del concili de les elits a Davos, va celebrar-se en ple conflicte social per la reforma de les pensions.

“Les bones notícies no arriben soles, aquestes es produeixen perquè hem fet reformes”, va assegurar al matí el president durant una visita a Dunkerque (nord) a la fàbrica de la farmacèutica AstraZeneca, que invertirà 500 milions de dòlars (uns 450 milions d’euros) durant els pròxims cinc anys en territori francès.

L’executiu centrista va aprofitar la trobada amb els patrons de les multinacionals per anunciar una sèrie d’inversions de grups estrangers. Per exemple, els 2.000 milions que l’empresa nàutica MSC destinarà a les drassanes de Saint-Nazaire o els 1.000 milions de Coca-Cola a Dunkerque.

França va bé, però els francesos no en són conscients. Almenys això és el que creuen els dirigents macronistes. I ahir van aprofitar l’organització d’aquest mini-Davos per exaltar els beneplàcits de les seves reformes neoliberals i polítiques de l’oferta.

La realitat, però, és que el balanç econòmic de Macron no resulta esplendorós. Tot i que ha sofert una menor desacceleració que Alemanya o el Regne Unit, el PIB francès va créixer l’any passat un modest 1,3%.

Grans fortunes

En canvi, França sí que va bé per als més rics. Segons l’informe d’Oxfam, la fortuna de Bernard Arnault, el president del gegant del luxe Louis Vuitton, va augmentar l’any passat en 30.000 milions en tan sols sis mesos. Aquest engreixament de les grans fortunes, unit al deteriorament de la qualitat dels serveis públics, ha afavorit el conflicte social arran del polèmic pla per a la reforma de les pensions presentat per l’executiu. En el 47è dia de vaga il·limitada en el sector dels transports, el seu impacte ja és força menor i la circulació de trens i del metro a la capital francesa ha recuperat gairebé la normalitat.

Tanmateix, centenars de persones van concentrar-se per protestar durant el pas de Macron per Dunkerque i Versalles. La imatge del jove dirigent fent de cortesà dels grans empresaris resulta una píndola difícil de digerir per als francesos més combatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia