Política

JxCat i ERC negocien un pacte nou per votar conjuntament els pressupostos del Parlament

El grup de Batet proposa congelar l’augment de sous dels diputats i els republicans insisteixen en les partides per la Francofonia i els 40 anys de la cambra

JxCat i ERC han reobert converses per negociar de nou els pressupostos del Parlament. Si més no, així ho han confirmat a l’ACN fonts dels dos grups i de la Presidència de la cambra.

La formació que presideix Albert Batet ha proposat als republicans congelar l’augment de l’1,75% del sou dels diputats, i destinar-ne l’import -més de 100.000 euros- a polítiques d’estalvi energètic a l’edifici parlamentari. A ERC li sembla bé el suggeriment, tot i que insisteix en les partides per a l’assemblea de la Francofonia, i per a la difusió dels 40 anys de la cambra.

Les converses continuaran aquest dimarts per intentar que els dos socis de Govern acostin posicions i votin conjuntament els comptes. Avui mateix comença el ple en què, segons la Junta de Portaveus de divendres passat, s’han de debatre i votar els pressupostos.

JxCat ha suggerit a ERC la congelació de l’augment de sous que preveu la proposta actual dels comptes de la cambra, per destinar-ne l’import a polítiques d’estalvi energètic a l’edifici parlamentari.

Per la seva banda, el grup que presideix Sergi Sabrià manté que ja li semblava correcte congelar els sous des d’un inici. Això sí, la formació del president de la cambra, Roger Torrent, reclama les partides per a la Francofonia i per a la difusió dels 40 anys de la institució, unes peticions que de moment JxCat encara no ha respost.

A més, ERC constata que la proposta del pressupost que s’ha de debatre i votar al ple d’aquesta setmana -i que ja es va aprovar a la Mesa ampliada del dimarts passat amb els vots a favor de Cs, JxCat i PP de Catalunya- ja contempla partides per a fer plaques solars al terrat de l’edifici, i que ja hi ha aprovada una planificació de reducció energètica. Tot i això, els republicans accepten parlar de noves mesures per millorar el medi ambient i insisteixen que no serà pas cap obstacle.

Cal recordar que la Mesa ja va aprovar el juny de 2019 instal·lar 202 panells fotovoltaics utilitzant 400m2 del terrat del Palau. Es tracta d’una iniciativa proposada per Torrent, i que es va aprovar per unanimitat. Es calcula que produirà un total de 84.850 kWh l’any, fet que permetria amortitzar en tan sols 9 anys la inversió de 92.600 euros que suposa.

La cambra també ha inclòs una clàusula per a la gestió del restaurant, i substituir tots els gots de plàstic de les fonts per gots de paper 100% compostables, una mesura que ja s’ha posat en pràctica.

Polèmica per les majories

La Junta de Portaveus de divendres passat va acordar que els pressupostos del Parlament es debatin i votin al ple que comença aquest mateix dimarts. Els grups de Cs, ERC, CatECP, PSC-Units i CUP-CC s’hi van mostrar a favor, JxCat ho va fer en contra i el PPC s’hi va abstenir.

La proposta dels comptes de la cambra es va aprovar a la Mesa ampliada de dimarts de la setmana passada, amb els vots a favor de Cs, JxCat i PP, i les abstencions de republicans, socialistes i cupaires -els comuns es van abstenir.

En una Junta on no hi era el vicepresident primer, Josep Costa -responsable econòmic del Parlament, de viatge-, JxCat va demanar que els pressupostos no entressin al proper ple per tenir més temps i buscar unanimitat a la votació. La formació va explicar que es plantejava demanar una revocació de l’acord de la Mesa ampliada per seguir negociant els pressupostos.

JxCat insisteix que manté obertes totes les vies per seguir negociant abans de la sessió plenària. El grup podria demanar una revocació de l’acord de la Mesa ampliada -que s’hauria de tornar a reunir-; demanar in voce una nova alteració de l’ordre del dia del ple, ja des de l’hemicicle; o fins i tot intentar fer caure els comptes per, a continuació, seguir-los negociant.

Encara hi ha incertesa sobre si els comptes s’aprovarien o no, en cas que finalment es votin al ple que comença avui. Ni tampoc queda clar quines majories es podrien formar. JxCat no ha aclarit si mantindrà el seu ’sí’, i fonts republicanes han deixat entendre que aposten de nou per l’abstenció. Des de Cs asseguren que tornaran a votar-hi a favor només en cas que es mantingui la proposta actual, i que s’hi oposaran en cas que s’hi facin esmenes.

Discrepàncies entre els socis de Govern

Els pressupostos del Parlament van provocar dimarts passat un nou enfrontament entre JxCat i ERC. El grup de Sabrià va acusar la formació de Batet d’haver pactat amb Cs i PPC -fet que les tres formacions neguen. Al seu torn, a JxCat acusen els republicans d’intentar aprofitar els comptes de la cambra perquè Torrent en tregui profit.

ERC no va avalar la proposta de Costa perquè no contemplava una partida específica per a la 33a cimera europea de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia -que la tardor del 2020 acollirà la cambra catalana-, ni una partida de publicitat institucional per als 40 anys del Parlament, que tindrà 300.000 de pressupost -quan Torrent en demanava 600.000, tal com asseguren des de JxCat.

Els comptes preveuen un increment salarial dels diputats de l’1,75% -que ja preveu la llei actual-, el mateix augment que el 2019, i un 0,25% menys que la pujada prevista per al personal de la cambra. El pressupost global és de 63 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia