Política

Sánchez i Torra es reuniran a Barcelona dijous 6 de febrer

Moncloa defensa que “és obvi” que “Torra és el president de la Generalitat”

Creu que el Parlament va resoldre “de la forma més adequada” sobre la inhabilitació

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, es reuniran a Barcelona el dijous 6 de febrer. La portaveu de l’executiu de Sánchez, María Jesús Montero, ha anunciat la data de la trobada aquest dimarts a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i fonts del Govern l’han confirmat. Montero ha defensat que “és obvi” que “a dia d’avui Torra és el president de la Generalitat” i, per tant, Moncloa el reconeix com a interlocutor tot i que se li hagi aplicat la inhabilitació com a diputat del Parlament. De fet, la portaveu de l’executiu de Sánchez ha afirmat que la Mesa del Parlament va resoldre “de la forma més adequada” en retirar-li l’escó però mantenir-lo com a president de la Generalitat. Sobre la taula de diàleg entre governs, Montero ha dit que no entenen “que s’hagi de veure alterada” per un possible avançament electoral a Catalunya.

Montero ha dit que el govern de coalició està “compromès amb l’avanç en el diàleg territorial” i atén al “compromís” de Sánchez, expressat fa setmanes, de trobar-se amb Torra. La portaveu de l’executiu ha concretat que després de la trobada amb Torra a Barcelona, Sánchez “seguirà per les restants capitals de Comunitats Autònomes al llarg dels pròxims mesos”.

Així doncs, Sánchez iniciarà la ronda de trobades amb els presidents autonòmics amb Torra. Montero ha insistit que “és obvi que ara el president de la Generalitat és el senyor Torra” i que “no hi ha cap resolució judicial ni cap norma que digui el contrari”. En cas que la situació canviï i Torra no estigui “en disposició” de celebrar la trobada, Montero ha dit que es valorarà posposar-la o no celebrar-la.

Segueix endavant amb la taula de diàleg

Preguntada per la possibilitat que hi hagi un avançament electoral a Catalunya, la portaveu de l’executiu ha dit que no creuen que hi hagi “cap mena d’afectació” amb relació a la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català i que, “en la mesura que els plans es vegin alterats”, ja ho aniran “encaixant”. “Seguim amb el nostre full de ruta”, ha dit.

Fonts del govern espanyol han remarcat que el govern espanyol no interferirà en el calendari electoral a Catalunya i han recordat que convocar eleccions és competència de Torra. Les mateixes fonts han dit que per molt que els partits que formen part del govern espanyol es pronunciïn, no ho farà l’executiu.

Montero també ha esperat que un “futurible” escenari d’avançament electoral no afecti l’aprovació de pressupostos a Catalunya i a l’Estat. La també ministra d’Hisenda ha esperat que els partits independentistes donin suport als pressupostos generals de l’Estat per “iniciar un nou cicle polític”.

La portaveu ha remarcat que el diàleg és “clau per resoldre un conflicte que ja fa massa temps està enquistat” i ha dit, en referència a la compareixença del líder d’ERC, Oriol Junqueras, aquest dimarts al Parlament, que cal “obrir una pàgina diferent” després d’anys de “decisions unilaterals”. “Estem en un altre moment, en un altre escenari, volem passar pàgina”, ha remarcat.

Montero ha avisat que les decisions unilaterals ja se sap “com acaben”. “És un camí que condueix a un lloc que a cap de nosaltres ens interessa seguir explorant”, ha dit, i ha instat a explorar les opcions que obre el diàleg dins la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia