Política

Montero diu a les autonomies que no els pot pagar la liquidació de l’IVA del 2017

La ministra d’Hisenda ofereix compensar-ho amb la flexibilització del dèficit i un FLA a interès zero

La secretària d’Economia, Natàlia Mas, alerta que és “una proposta deshonesta perquè va de la mà de no liquidar el deute”

La ministra espanyola d’Hisenda, María Jesús Montero, ha comunicat a les autonomies que l’Estat no els pagarà la liquidació de l’IVA del 2017 però ha ofert compensar-ne els efectes no computant la part de dèficit imputable a l’IVA en l’objectiu del 2019.

En una roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, Montero ha afirmat que no pot revisar la liquidació del 2017 però ha assegurat que pot mitigar el problema deixant de computar l’efecte de l’IVA del 2017 en el dèficit del 2019 i llançant un Fons de Liquiditat Autonòmic(FLA) extra a un interès del 0 %.

Montero ha dit que la xifra que reclamen les autonomies (2.500 MEUR en conjunt) no es pot pagar perquè ja l’han gastat però ofereix compensar la despesa no ingressada situant l’objectiu de dèficit del 2019 en el 0,3% quan era del 0,1%.

La ministra d’Hisenda ha demanat “coherència” a les autonomies, que han expressat el seu malestar, i ha opinat que són conscients que el govern espanyol no s’està quedant els diners que no els va ingressar el 2019. La ministra d’Hisenda ha apuntat que l’efecte de no haver ingressat els imports que reclamen les autonomies s’ha traduït en un major dèficit públic el 2019 perquè no s’han fet retallades per compensar l’efecte de no ingressar la liquidació del desembre del 2017. És per això que ofereix descomptar l’import pendent a l’hora d’avaluar si han complert l’objectiu de dèficit i posar a disposició de les autonomies un FLA a interès zero.

Montero ha dit que, tot i això, hi ha autonomies que no compliran igualment amb l’objectiu de dèficit el 2019.

Conflicte per la liquidació de l’IVA

Les autonomies reclamen que se’ls abonin en conjunt 2.500 milions d’euros que no van percebre el 2019 corresponents a la liquidació de l’IVA del desembre del 2017. Aquell any el govern de Mariano Rajoy va canviar el sistema de gestió de l’IVA i va ampliar el termini que tenen les empreses per liquidar l’impost. Això va fer que l’IVA del novembre del 2017 –que s’havia de liquidar al desembre– es comptabilitzés el 2018.

El problema es desencadena pel fet que en el moment en què l’Estat ha liquidat l’impost –dos anys després– només ha abonat a les autonomies els imports equivalents a onze mesos del 2017. Les autonomies reclamen rebre la liquidació corresponent al mes que falta i algunes, com Catalunya, han portat l’Estat als tribunals o amenacen de fer-ho. La Generalitat reclama 443 milions d’euros de la liquidació de l’IVA del 2017.

“Proposta deshonesta”

La secretària d’Economia, Natàlia Mas, que ha assistit al CPFF en representació del govern de la Generalitat, ha advertit que la proposta de flexibilització de l’objectiu de dèficit del govern espanyol “és una proposta deshonesta perquè va de la mà de la voluntat de no liquidar un deute pendent”, en al·lusió a l’IVA del 2017.

A la sortida del CPFF, la número 3 d’Economia ha lamentat que aquest és un “incompliment” més que s’afegeix a una llarga llista d’incompliments en altres àmbits. “El resum és que relaxen l’objectiu, segueixen incomplint la llei d’estabilitat, però ho fan centrifugant dèficit i deute a les comunitats. No volem més dèficit”, ha lamentat.

En aquest sentit, ha remarcat que la seva posició ha estat de “discrepància” i ha dit que seguiran “reivindicant” el compliment dels ingressos dins d’un model que “no respon a les necessitats de Catalunya”.

Mas ha alertat del “desequilibri vertical” i ha posat com a exemple l’augment de recursos que, segons ha dit, ha gaudit l’administració estatal en detriment de les comunitats autònomes. “Entre el 2010 i el 2018 l’administració central els ha augmentat en un 86% mentre les comunitats autònomes ho han fet en un 18%”, ha criticat.

Malestar entre les comunitats autònomes

Catalunya no és l’única territori on l’anunci sobre l’IVA ha generat controvèrsia. Diversos consellers autonòmics han mostrat el seu malestar per la situació. A la sortida de la trobada, molts han criticat el fet que el govern espanyol vulgui compensar l’impagament del deute pendent d’aquest impost amb “més dèficit”.

Entre ells, el conseller d’Hisenda de la comunitat de Madrid, Javier-Fernández-Lasquetty; el de Múrcia, Javier Celdrán, o el de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz Molina, sota les sigles del PSOE. També ho ha fet la consellera socialista de les Illes Balears, Rosario Sánchez, tot i que ha assegurat que la mesura de l’IVA era un “primer pas” que volien estudiar en profunditat i no ha descartat cap via per reclamar el deute.

Deute públic

A la reunió també s’ha aprovat que els objectius de deute públic siguin del 23,4% del PIB el 2020, del 22,8% el 2021, del 22,1% el 2022 i del 21,4% el 2023.

Absència d’Aragonès

El CPFF ha aprovat els objectius de dèficit per 11 vots a favor i 6 en contra. La Generalitat no ha votat per l’absència del conseller d’Economia, Pere Aragonès, que és qui pot exercir-lo.

Montero ha assegurat que “ens agradaria que Aragonès acudís a les reunions” i confia “que s’incorpori aviat a les reunions”, ja que el que s’hi parla és rellevant per als interessos dels catalans.

El també vicepresident del govern ha rebutjat assistir a la reunió d’aquest divendres i hi ha enviat en representació de la Generalitat la secretaria d’Economia, Natàlia Mas.

L’últim CPFF es va celebrar fa un any i mig, l’estiu del 2018. En aquella ocasió la Generalitat no hi va enviar cap representant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia