Política

Units per Avançar explora aliances alternatives al PSC

Espadaler recorda que l’acord amb els socialistes va néixer en una conjuntura determinada i el context ha canviat

Manté contactes per bastir una candidatura entre “la gent de la senyera i els moderats de l’estelada”

L’aliança entre Units per Avançar i el PSC no necessàriament s’ha de repetir en les pròximes eleccions. El partit de Ramon Espadaler està explorant acords amb formacions catalanistes no independentistes per bastir una oferta electoral que ocupi un espai polític que consideren orfe. Els comicis preconvocats obliguen a accelerar els contactes. De moment no hi ha res lligat, i no es tanca del tot la porta a repetir al costat de Miquel Iceta, però Espadaler treballa per articular una candidatura que, grosso modo, descriu com “la gent de la senyera i els moderats de l’estelada”. Hi ha especial sintonia amb l’anomenat grup de Poblet, una plataforma crítica amb la unilateralitat que va aplegar exdirigents del PDeCAT, del PSC, de l’antiga CDC i independents diversos el setembre passat al monestir cistercenc. S’hi compten Marta Pascal, Carles Campuzano i Lluís Recoder.

També es mantenen contactes amb representants de la Lliga Democràtica i de Lliures, dos espais que es preveu que es fusionaran el mes vinent. El primer està presidit per la politòloga Astrid Barrio després que se’n despengessin Manuel Valls i Eva Parera, i és potser el més allunyat ideològicament d’Units per Avançar. El seu secretari general és l’expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch, fundador de la plataforma d’ultradreta Somatemps. D’altra banda, Lliures és l’artefacte polític de l’exconseller Antoni Fernández Teixidó, ex-CDC i CDS. “Units per Avançar no és independentista, però tampoc no és antiindependentista”, remarca Espadaler.

El partit està immers en un procés de reflexió per decidir si allarga el camí recorregut fins ara amb el PSC o bé mira de concretar les noves aliances. Espadaler reconeix que la seva formació, que es descriu com a catalanista, proeuropea, moderada i humanista, està còmoda al costat del PSC al Parlament, malgrat que quan ha calgut, i d’acord amb el pacte al qual van arribar abans del 21-D, ha votat diferent que els socialistes en qüestions com l’eutanàsia o les escoles concertades. Ara bé, aquell acord polític de 2017 responia a un moment molt puntual. “No neix amb voluntat de permanència, neix en una conjuntura molt determinada”, recorda el diputat. “El context ha canviat”, hi afegeix. En qualsevol cas, “el criteri que no ens guiarà serà el de la comoditat; perpetuar la relació amb el PSC perquè ens és còmode no és el nostre desideràtum”, avisa.

Hi tindrà més a veure el desenllaç del trànsit del PDeCAT cap a JxCat, que podria despenjar un sector per incompatibilitat amb Carles Puigdemont. Donat el cas, Units per Avançar reivindica el seu capital institucional, tant al Parlament com als ajuntaments, davant de la resta d’actors de l’espai. El partit va néixer fa tres anys amb dirigents procedents d’UDC, CDC, el PSC i independents. El dia 22 celebrarà un consell nacional, però no es preveu que sigui encara el decisori sobre el seu futur. Les eleccions s’acosten, però Espadaler està convençut: “Hi ha marge”.

LA FRASE

Units per Avançar no és independentista, però tampoc no és antiindependentista
Ramon Espadaler
Diputat d’Units per Avançar

Més alcaldies que Ciutadans

A Ramon Espadaler li agrada recordar que Units per Avançar sí que té alcaldies (una, la de la Pobla de Mafumet, al Tarragonès, amb nou regidors d’onze) a diferència de Ciutadans, que no en té cap. El partit és present en una trentena d’ajuntaments, però no va existir un acord generalitzat amb el PSC a escala municipal, per bé que a Barcelona van anar plegats, amb Albert Batlle de número tres a la candidatura de Jaume Collboni. Els interessos divergents també es van manifestar a les eleccions europees, en què Units per Avançar no va demanar el vot per als socialistes –tampoc a les espanyoles–, sinó per al PNB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona