Política

Discrepància i discreció

Hermètica cimera de partits i entitats independentistes prèvia a la taula de governs

JxCat i ERC mantenen les diferències sobre la necessitat d’un mediador

Rufián, convençut que el diàleg començarà la setmana vinent

L’independentisme va voler rentar ahir a casa la roba bruta per afrontar l’inici del diàleg amb Pedro Sánchez –encara sense data exacta– i es va encomanar a la discreció i a l’hermetisme en una cimera de partits i entitats en forma de dinar a les Cases dels Canonges. Les parts no van voler fer comentaris sobre la trobada ni tornar a explicitar el que els separa: el mediador. Al matí, després de les executives, el PDeCAT sortia dient que es tracta d’una figura que reclama el Parlament, no pas Quim Torra; i ERC remarcava que no entendria que es pretengui “dilatar” el començament de la negociació entre governs per aquest motiu. El president té la intenció de tornar a posar la qüestió de l’intermediari a consideració de la cambra si Sánchez el rebutja.

Torra va convocar partits i entitats independentistes al migdia per fer-los avinent el contingut de la reunió que va mantenir amb el president espanyol el 6 de febrer al Palau de la Generalitat. Hi eren presents el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta; el president del Consell Nacional republicà, Josep Maria Jové; i la diputada i cap de files de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi. També hi havia representants de la CUP, d’Òmnium Cultural i el vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes. Els protagonistes volien descarregar al màxim la pressió de sobre la cimera i mirar d’arribar a la reunió amb Sánchez amb la destral de guerra enterrada, malgrat el context preelectoral.

ERC exigeix que la taula arrenqui el més aviat possible; com a màxim, la setmana vinent, que és, de fet, el límit que van posar Torra i Sánchez al Palau per celebrar la primera trobada entre governs. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, està convençut que “a tot estirar, serà la setmana que ve”. En una conversa informal amb periodistes a Madrid va constatar voluntat de les dues parts perquè així sigui. Els temors que tot plegat es dilati no són infundats, tenint en compte que la primera data per a l’inici del diàleg eren els expirats quinze dies posteriors a la constitució del govern espanyol.

La bilateral, després

Els republicans defensen que la negociació ha de ser abans que es reuneixi la comissió bilateral Estat-Generalitat, que és on el govern vol discutir la gran majoria dels 44 punts de l’agenda per al retrobament que Sánchez va deixar sobre la taula de Torra –tots els que no fan referència al conflicte polític, que es reserven per a la mesa entre governs–. La portaveu republicana, Marta Vilalta, creu que aquest ordre de factors és una manera perquè La Moncloa demostri que està disposada a abordar la resolució del conflicte.

Entretant, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, situa les dues reunions (entre governs i bilateral) dins d’aquest atapeït mes de febrer, sense concretar-ne l’ordre. El líder socialista va garantir que no hi ha voluntat de tapar la taula entre governs amb la reunió Estat-Generalitat: “Va ser amb ERC que el partit socialista va crear aquesta comissió específica; totes dues tenen el seu sentit i s’han de posar en marxa aquest febrer.” En el marc d’una visita a la Canonja (Tarragonès), Iceta va aprofitar per circumscriure la discrepància sobre el mediador a “una discussió entre independentistes”, i ho va descriure com “un tema per erosionar ERC”.

D’altra banda, els comuns, que seran a la taula entre governs per mitjà del vicepresident espanyol Pablo Iglesias, van carregar contra el paper del president de la Generalitat en la negociació. “Aquest cap de setmana, Quim Torra ha tornat a demostrar que JxCat no té intenció ni capacitat de liderar la taula de diàleg”, va assegurar el seu portaveu, Joan Mena, en resposta a l’entrevista del president a El Punt Avui en què advertia que ningú hauria de pretendre que a la taula “es parli de Rodalies”, ja que del que s’ha de discutir és del conflicte polític. “Volem saber si únicament és Quim Torra qui es nega a parlar de finançament, rodalies i hospitals, o si és una estratègia compartida amb els companys d’ERC”, va reclamar Mena.

El PDeCAT vol igualtat de condicions

El Partit Demòcrata aposta per deixar en mans de la militància la confecció de les properes llistes electorals de JxCat. “La nostra voluntat és que l’associat pugui decidir qui el representa”, va defensar el portaveu de la formació, Marc Solsona, que va excloure el president Carles Puigdemont d’aquesta fórmula pel seu “lideratge de país”. “Un cop identificat el nostre lideratge, mirem com podem fer efectiu la resta de l’espai perquè tothom pugui concórrer amb una certa igualtat de condicions”, va insistir. L’endreça de JxCat és encara en una fase preliminar. En aquest sentit, Solsona va afirmar que els diversos actors de l’espai, entre els quals hi ha la Crida Nacional per la República impulsada per Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra, hauran de decidir si estableixen un mecanisme conjunt per a la tria dels candidat o bé “cada un ho fa amb els seus mecanismes”, com fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia