Política

Bèlgica refusa retornar la tercera euroordre per la immunitat

La justícia belga manté en suspens l’ordre europea contra Puigdemont i Comín en espera del suplicatori

La justícia belga no s’atreveix a retornar la tercera euroordre de les autoritats espanyoles contra els exiliats pel cas de la immunitat europarlamentària. De moment, simplement continua deixant en suspens la petició d’extradició contra els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont i Toni Comín, en espera que l’eurocambra decideixi sobre el seu suplicatori.

El jutjat d’instrucció ja va paralitzar el procés d’extradició contra ells tot just després de la sentència clau del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Però quan el jutge de sala es va mirar el cas a principis de febrer, es va plantejar el dubte de si era necessària l’anul·lació total.

La defensa de Puigdemont i Comín al·legava que la petició del magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, era nul·la perquè ells ja gaudien d’immunitat, però la fiscalia belga s’hi oposava i apostava només per la suspensió de l’euroordre.

Finalment, l’opinió del ministeri fiscal es va imposar a les demandes dels exiliats, ja que el jutge va decidir congelar el cas divendres passat i ajornar el judici sine die fins que el Parlament Europeu es pronunciï sobre l’aixecament o no de la immunitat a Puigdemont i Comín.

Puig l’afronta

Com que no decau l’euroordre, l’exconseller Lluís Puig sí que haurà d’afrontar ara la petició d’extradició per malversació. De fet, ja tenia prevista una vista el 24 de febrer, en què defensarà la seva innocència. En una entrevista recent a El Punt Avui, Puig assegurava que els belgues “no trigaran gaire” a fer la sentència.

De tota manera, es pot recórrer contra la decisió del jutjat de primera instància al tribunal d’apel·lació i, després, al de cassació. Puig calcula que com a molt d’hora hi hauria una resolució definitiva a finals de maig.

Mentre Puig lluita per no ser extradit a l’Estat espanyol, Puigdemont, Comín i també Clara Ponsatí batallaran en els pròxims mesos per evitar que la cambra europea els retiri la immunitat que impedeix a Bèlgica jutjar-los. La situació de l’exconsellera d’Educació és més complexa, perquè de moment el Regne Unit no ha deixat en suspens la seva euroordre, però el Suprem ha demanat a l’eurocambra que li retiri la protecció de totes les maneres.

Per ara, el seu cas no ha arribat a la comissió d’Afers Jurídics, que ja gestiona conjuntament el dossier de Puigdemont i Comín. Si no decideixen integrar Ponsatí amb els seus companys de partit i que sigui també un búlgar ultraconservador i racista qui faci la proposta del suplicatori, seria una eurodiputada de l’Esquerra Unitària Europea la ponent encarregada de la petició per a l’exconsellera, segons fonts pròximes a l’òrgan parlamentari.

Un moviment que sospesaran els membres de la comissió, que ahir va passar a presidir un eurodiputat de Ciutadans. Amb el Brexit, Adrián Vázquez ha obtingut la cadira que ocupava una eurodiputada britànica i que, pel repartiment intern entre partits, corresponia als liberals de Renovar Europa, grup en què s’integra Cs.

Amb tot, la decisió sobre Ponsatí no s’adoptarà en la reunió de la comissió d’avui perquè els documents del suplicatori encara no han arribat, segons parlamentàries. Per tant, aquest primer pas no es resoldrà fins a la pròxima trobada del març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona