Política

La CE vol una intel·ligència artificial segura i que no vulneri drets fonamentals

Brussel·les presenta la seva estratègia digital per als pròxims anys

Preveu la creació d’un mercat únic de dades que impulsi l’economia comunitària

La Comissió Europea (CE) va donar a conèixer ahir la seva estratègia digital per als pròxims anys, que preveu un desenvolupament segur i fiable d’aplicacions d’intel·ligència artificial i la creació d’un mercat comú de dades que ajudi l’economia comunitària.

“Volem que la transformació digital doni poder a la nostra economia [...]. La intel·ligència artificial no només millora les nostres vides, sinó que la UE és líder en aquesta àrea”, va assegurar la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, en la presentació de les iniciatives.

La política alemanya va explicar que la UE vol “atraure més de 20.000 milions d’euros anuals per invertir” en intel·ligència artificial, un afer sobre el qual la CE ha obert una consulta pública fins al pròxim 19 de maig per recollir opinions i debatre qüestions polèmiques, com ara les excepcions en què es podria permetre el reconeixement facial.

Brussel·les vol que els europeus puguin “confiar” en la intel·ligència artificial, un àmbit “complex” i que pot implicar “riscos significatius en certes àrees”, raó per la qual s’hauran d’aprovar “normes clares” i “més estrictes” en protecció dels consumidors per evitar pràctiques comercials deslleials i protegir les dades personals.

La salut o el transport són àrees en què la intel·ligència artificial pot tenir un impacte d’“alt risc”, de manera que el seu ús ha de ser “transparent, s’ha de poder rastrejar i garantir-ne la supervisió humana”.

A parer de la CE, les autoritats han de poder comprovar i certificar les dades utilitzades pels algoritmes, i cal disposar de “dades imparcials” per assegurar el respecte dels drets fonamentals, en particular la no-discriminació. La Comissió recorda que el reconeixement facial a través de reconeixement biomètric remot està “generalment prohibit i només es pot utilitzar en casos excepcionals, justificats i proporcionats”, subjecte a “salvaguardes basades en lleis de la UE o estatals”. “La intel·ligència artificial ha de servir la gent i complir-ne sempre els seus drets”, va resumir Von der Leyen.

Brussel·les també va presentar un full de ruta per crear un “mercat únic de dades”, a fi d’alliberar dades que no s’usen i deixar que circulin lliurement en benefici d’empreses, investigadors i administracions públiques. Per fer això possible, haurà de presentar el marc regulador corresponent.

LA FRASE

Animem els nostres ciutadans a confiar en l’ús de la intel·ligència artificial
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE LA COMISSIÓ EUROPEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA