Política

Els Mossos tindran des del juliol una unitat per a la vigilància marítima

Les tres primeres bases estaran situades a Vilanova i la Geltrú, Palamós i l’Ametlla de Mar

Faran funcions de vigilància, auxili, inspeccions i salvament

Els Mossos d’Esquadra començaran a desplegar a partir del mes de juliol les seves funcions de policia ordinària i integral en tot l’àmbit marítim català. La nova unitat no només controlarà la primera línia de mar des de la costa. També tindrà competències a les aigües marítimes interiors, és a dir, en rius, canals i embassaments. Faran funcions de vigilància i patrullatge, auxili i inspeccions, i salvament marítim.

Per poder desplegar els nous dispositius, s’estan seleccionant i formant 32 nous efectius que s’incorporaran als 17 de l’actual unitat aquàtica, creada el 2008. La inversió inicial és d’1,3 milions d’euros i es preveu la compra de tres noves embarcacions.

La primera fase del desplegament començarà l’1 de juliol amb tres noves bases a Vilanova i la Geltrú (Garraf), Palamós (Baix Empordà) i l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), on ahir es va presentar el nou dispositiu.

El conseller d’Interior va recordar ahir que es comença el desplegament dels Mossos al mar justament “per on va acabar el desplegament del cos de terra”.

Buch va reconèixer que es tracta d’un punt de partida “modest”, però va afirmar: “Cada dia que passi guanyarem quotes per acabar desplegant un cos de policia marítima professional i de qualitat.” L’objectiu és desplegar-ne per tot el litoral català fins al 2022.

Entre les seves competències hi haurà la prevenció de delictes i infraccions administratives; la protecció, auxili, i informació dels usuaris de les instal·lacions portuàries i embarcacions; la denúncia d’infraccions administratives de la reglamentació nàutica comercial, pesquera i esportiva; la inspecció i control dels entorns naturals; el salvament marítim i la col·laboració amb la resta d’organismes, cossos policials i institucions que participen, en ús de les seves competències, en l’espai marítim.

Buch va deixar clar que en el marc competencial que tenen i els espais que poden ocupar, actuaran “en plena activitat com a policia administrativa i de seguretat ciutadana”, però que en un àmbit que no sigui propi es posaran “a disposició del cos responsable per treballar conjuntament”. El conseller d’Interior no va voler avançar si caldrà proposar el trasllat de competències que ara tenen la Guàrdia Civil o la Policía Nacional en aigües marítimes interiors.

En espera que arribin les tres embarcacions noves, les noves patrulles faran un procés d’adaptació al territori, interpel·lant els diferents col·lectius. “Estudiarem amb aquests col·lectius les necessitats i què esperen d’aquesta policia”, va indicar el comissari Joan Carles Molinero, cap de la comissaria general de Mobilitat.

LA XIFRA

32
nous agents
ja s’estan instruint per afegir-se als 17 que ja formen part de la unitat aquàtica creada el 2008.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia