Política

La defensa d’Assange alerta de “l’alt risc de suïcidi si és extradit” als Estats Units

El fundador de WikiLeaks acusa Washington d’imputar-li 18 delictes per “motivacions polítiques”

Assange s’ha passat els últims deu anys confinat primer sota arrest domiciliari i després refugiat a l’ambaixada de l’Equador

El 2019 va ser arrestat per la policia britànica després que se li retirés l’asil el 2019

El procés d’extradició als EUA de Julian Assange, fundador de Wikileaks, per difondre informació confidencial d’aquest país el 2010, ha començat aquest dilluns al tribunal Woolwich Crown Court, al sud-est de Londres. Assange es pot enfrontar a 175 anys de presó per 18 presumptes delictes d’espionatge i conspiració per intrusió informàtica.

Durant la primera sessió del judici, els advocats del fundador de Julian Assange han defensat que no pot ser extradit als Estats Units pel seu “estat mental fràgil” i “l’alt risc de suïcidi”. La defensa també ha exigit que es rebutgi la petició d’entrega als EUA perquè considera que té “motivacions polítiques” i que Assange no tindrà “dret a un judici just”, a més d’exposar-se a “un tracte degradant i inhumà”.

Per la seva banda, els advocats del govern dels Estats Units han acusat el fundador de WikiLeaks Julian Assange de posar vides “en risc” amb les seves filtracions durant la primera vista a Londres per la seva extradició, segons informa la premsa britànica.

Després d’una primera ronda d’al·legacions inicials aquesta setmana, la vista del cas s’ajornarà fins al maig quan les parts hauran de presentar les seves evidències. No s’espera que el jutge adopti una decisió fins mesos després d’aquesta darrera vista i, en qualsevol cas, es podrà recórrer la sentència.

S’espera que el fundador de Wikileaks, que està detingut a la presó d’alta seguretat de Belmarsh, comparegui en aquest primer dia de judici, que durà diverses jornades amb la presentació de les argumentacions, abans que sigui ajornada fins al maig.

Abans de l’inici del procés, l’equip legal d’Assange -en què hi ha el coordinador de la defensa, Baltasar Garzón- espera tenir una trobada amb els mitjans de comunicació.

Assange, que havia sigut inicial detingut el 2010 al Regne Unit a petició de Suècia per un cas de presumptes delictes sexuals que ja ha estat arxivat, ha passat els últims deu anys confinat primer sota arrest domiciliari i després refugiat a l’ambaixada de l’Equador a Londres fins que aquest país li va retirar l’asil el 2019 i va ser arrestat per la policia britànica i portat a la presó de Belmarsh.

Suport des de Barcelona

Aquesta tarda hi ha una concentració de suport a Assange a nivell global, en 26 ciutats, convocada per la mateixa Wikileaks. A Barcelona la concentració serà a les 19.30h a la plaça Universitat de Barcelona. Assange va donar suport al procés d’independència de Catalunya en diversos tuits difosos a les xarxes socials quan estava a l’ambaixada a l’Equador.

Aquest dilluns al matí el president d’Òmnium, Jordi Cuixart , ha donat suport a Assange i a la convocatòria de concentració a Barcelona amb un tuit: “Desemmascarar l’abús de poder és un deure. Free of expression, free of information, freedom of the press”.

També li ha donat suport el president Carles Puigdemont, amb un altre tuit en què demanat que no s’extradeixi Assange perquè “sense llibertat d’expressió i llibertat de premsa no hi ha democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia