Política

El judici d’Assange se suspèn fins al maig i no podrà asseure’s amb els seus advocats

La jutgessa Vanessa Baraitser, de la cort londinenca de Woolwich, va posposar avui fins al maig vinent el judici d’extradició al fundador de la plataforma Wikileaks, Julian Assange, reclamat pels EUA per presumptes delictes d’espionatge i frau informàtic penats amb fins a 175 anys de presó.

En l’última audiència d’aquest primer tram del procés, que va començar dilluns passat, la magistrada va denegar també una sol·licitud dels advocats de l’informàtic perquè, en la segona fase, aquest es pugui asseure al seu costat i no, com fins ara, darrere d’un vidre de seguretat.

Baraitser va al·legar que “no hi ha cap aspecte” del seu cas que justifiqui canviar la ubicació del defensat, a pesar que l’equip legal manté que el seu client, la salut del qual s’ha deteriorat i està sota medicació, no pot seguir bé el procediment.

Després d’escoltar els últims al·legats de l’advocat defensor, Mark Summers, i el fiscal, James Lewis –en representació de la Justícia estatunidenca–, la jutgessa ha posposat el judici fins al 18 de maig, si bé abans hi haurà dues audiències preliminars, el 25 de març i el 7 d’abril.

Assange és requerit pels Estats Units per la difusió en Wikileaks en 2010-2011, en col·laboració amb altres mitjans internacionals, de documents secrets que van revelar crims de guerra a l’Afganistan i l’Iraq, el maltractament de presos en el centre de detenció extrajudicial de Guantánamo i abusos de drets humans a tot el món.

A través del seu altre advocat, Edward Fitzgerald, Assange va acusar ahir la Justícia dels EUA d’“abús de procés” per presumptament incomplir el tractat d’extradició amb el Regne Unit en sol·licitar el seu lliurament per suposats delictes d’espionatge.

Fitzgerald va argumentar que el tractat britànic-estatunidenc de 2003 “prohibeix expressament” el lliurament per “delictes de caràcter polític”, si bé el fiscal va replicar que els càrrecs que se li imputen són de “pura criminalitat”.

Arrestat inicialment en 2010 a Londres a instàncies de Suècia per un cas de presumptes delictes sexuals avui arxivat, Assange ha passat gairebé una dècada confinat, primer sota arrest domiciliari i després en l’ambaixada de l’Equador, que en 2019 li va retirar l’asil polític, i ara en el centre penitenciari de Belmarsh a l’espera que es resolgui aquest procés.

Quan es reprengui al maig, el judici durarà unes tres setmanes, però el dictamen podria produir-se més tard i, en tot cas, s’espera que sigui recorregut, per la qual cosa el procés podria durar anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia