Política

Tret de sortida de les negociacions comercials entre Brussel·les i Londres

L’acceptació de les normes de joc comunitàries distancia britànics i europeus

Es reuniran en deu taules de diàleg sectorial, que van del transport a la pesca

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit van obrir ahir un nou capítol del drama del Brexit. Ara és el torn de les negociacions sobre com serà la seva relació comercial futura un cop la sortida dels britànics del paraigua europeu es faci efectiva el 2021. Unes complexes converses en què Brussel·les i Londres parteixen de posicions distants pel que fa al nou acord comercial que hauria de regir entre tots dos.

El grau d’alineació és el punt conflictiu. Els europeus estan disposats a permetre un accés generós al seu sucós mercat a canvi que els britànics respectin les seves normes del joc i no els facin competència deslleial. Intentant marcar perfil propi, el primer ministre, Boris Johnson, però, no vol sotmetre’s totalment al marc regulador europeu i reivindica el valor afegit de divorciar-se de la UE. En aquest clima de discòrdia van començar ahir les negociacions a Brussel·les. A la banda europea, Michel Barnier continuarà gestionant la crisi del Brexit encapçalant també les discussions sobre la nova relació amb el Regne Unit. Johnson envia el seu assessor David Frost per pilotar el grup negociador britànic.

Els equips es reuniran cada dues o tres setmanes, alternant Brussel·les i Londres, com a mínim fins a l’estiu. Ho faran en 10 taules de diàleg que tractaran de manera paral·lela qüestions com ara les del transport, els serveis financers, la pesca, l’energia o la cooperació en seguretat social. Tenen fins a finals d’any per posar-se d’acord, però han de fer avenços al juliol en els aspectes més delicats, com ara la pesca.

Os dur de rosegar

S’espera que el sector pesquer, clau en la votació a favor del Brexit, sigui un os dur de rosegar en aquestes converses a causa de la insistència de França, els Països Baixos, Irlanda, Dinamarca i l’Estat espanyol a continuar accedint a les aigües britàniques.

Abans de marxar de vacances, les dues parts han de decidir si cal fer una nova pròrroga del Brexit en funció del progrés de les negociacions. Londres s’hi oposa. De fet, Johnson va amenaçar d’aixecar-se de la taula fins i tot abans d’asseure-s’hi. El líder tory pressiona així un club europeu que no sembla tenir pressa per viure la sortida definitiva del seu tercer soci més important i que reconeix la impossibilitat de tancar un acord de noves relacions complet en només deu mesos.

Londres desvela les línies vermelles amb els EUA

Redacció

En paral·lel a l’inici de les converses amb Brussel·les, Londres ha fet públic el seu pla de negociació amb els EUA amb vista a un futur acord comercial. El govern de Boris Johnson confia a obtenir “enormes guanys” amb la supressió de les barreres entre tots dos països i ha assegurat que no posarà sobre la taula el servei sanitari públic (NHS) ni rebaixarà els estàndards alimentaris. “Tenim els millors negociadors i, naturalment, mantindrem un dur intercanvi per afavorir la indústria britànica”, va dir ahir Johnson, que va advertir també que es retirarà de la taula negociadora si la part nord-americana no accepta les seves demandes. Londres calcula que el futur acord amb els EUA permetrà un creixement del 0,16% de la seva economia durant els pròxims quinze anys. Per l’oposició, es tracta d’una xifra modesta que no compensa l’impacte que tindrà la sortida britànica del mercat interior europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona