Política

FINTAN O’TOOLE

ESCRIPTOR I PERIODISTA IRLANDÈS

“Irlanda no està llesta per a la unitat”

“No crec que el Regne Unit sobrevisqui al ‘Brexit’ en la seva forma actual”

“Johnson només busca el seu propi avantatge polític”

Un influent intel·lectual
Fintan O’Toole (Dublín, 1958) escriu per a The Irish Times des del 1988. Amb més de vint llibres, està considerat un dels intel·lectuals més influents a Irlanda i al Regne Unit, i un dels periodistes de referència.

L’escriptor i periodista dublinès Fintan O’Toole considera que el Regne Unit no sobreviurà al Brexit en la seva forma actual. El crític irlandès és l’autor de l’obra Heroic Failure: ‘Brexit’ and the Politics of Pain (2018), que aquest any ha estat traduïda al castellà amb el títol Un fracaso heroico. El Brexit y la política del dolor (Capitán Swing). En el llibre, O’Toole analitza com una gran nació com és el Regne Unit ha acabat autolesionant-se, hi explica els motius del Brexit i totes les mentides que s’han dit.

Per què diu que el ‘Brexit’ és un fenomen anglès i un nacionalisme anglès?
Perquè el Regne Unit té cinc parts: Escòcia, Irlanda del Nord, Gal·les, el gran Londres, com a ciutat estat, i la resta d’Anglaterra. Només Gal·les (en poca mesura) i la resta d’Anglaterra (amb molta força) volien el Brexit. De manera que es va prendre una gran decisió existencial contra els desitjos de tres de les cinc parts. Això ha de tenir un profund efecte a llarg termini en la idea del Regne Unit com a unió voluntària i consensuada
I quan pot passar això?
Pot trigar una dècada, i òbviament dependrà de com es desenvolupi el Brexit, però no crec que el Regne Unit sobrevisqui a aquest trastorn en la seva forma actual.
Vol dir que el ‘Brexit’ ha provocat un auge del nacionalisme irlandès, escocès i gal·lès?
Sí. Però també és molt complex. A Escòcia, per exemple, el Brexit ha fet que la independència sigui més probable i més difícil a la vegada. Més probable perquè s’ha imposat contra la voluntat del poble escocès. Més difícil perquè ara, a diferència del 2014, quan van tenir el referèndum, suposaria una frontera dura entre Escòcia, que estaria a la UE, i Anglaterra. El mateix passa amb Gal·les.
És possible un referèndum de reunificació a Irlanda del Nord tot i l’oposició del govern britànic?
A diferència d’Escòcia, els Acords de Pau de 1998 sí el preveuen. També s’ha vist que el primer ministre britànic, Boris Johnson, seria molt feliç d’abandonar Irlanda del Nord, ja que ha acceptat una frontera al mar d’Irlanda i ha establert per a Irlanda del Nord un rumb diferent al de la Gran Bretanya. El veritable problema és que Irlanda, al nord o al sud, no està ni de bon tros preparada per a la unitat. Encara hi ha enormes barreres polítiques i fiscals. La meva por és que ens hi vegem obligats abans que hi estiguem a punt, i això no és bo en una societat dividida.
Creu que Irlanda acabarà amb una frontera dura?
No. Crec que la Unió Europea es va mantenir molt ferma al costat d’Irlanda per evitar-ho. Al final, Boris Johnson va trair els seus propis aliats a Irlanda del Nord. És increïble que qualsevol estat estigui d’acord amb una frontera entre dues parts de la seva pàtria, però a Johnson això no li importa. Ell només busca el seu propi avantatge polític immediat.
Per què diu que el ‘Brexit’ és un acte de sadomasoquisme i el compara amb ‘Cinquanta ombres de Grey’?
És humor, però hi ha un tema molt seriós. La gran pregunta és: estava la Gran Bretanya esclavitzada per la UE? Si és així, el Brexit és bo. Si no, la següent pregunta és: com t’imagines que t’esclavitzen quan no ho estàs? És un sentiment d’autocompassió postimperial: som especials i ens mereixem més. El que sobreviu en aquesta etapa zombi de l’imperi és una mentalitat binària: ets dominant o submís, i ja que la Gran Bretanya no pot dominar la UE, ha de ser oprimida i humiliada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia