Política

Escalada d’atacs aeris dels Estats Units a Somàlia

Amnistia Internacional denuncia la mort de civils innocents

Els EUA no ho reconeixen i els qualifica de “terroristes”

Els tres primers mesos del 2020 hi ha hagut una escalada dels bombardejos que el comandament de l’exèrcit dels Estats Units a l’Àfrica (Africom) porta a terme des de fa una dècada, contra el grup terrorista Al-Shabaab, però que deixen un reguitzell de víctimes civils, segons va denunciar ahir Amnistia Internacional (AI).

L’organització en defensa dels drets humans assegura que augmenta la mort de civils en el que anomena la “guerra secreta dels Estats Units a Somàlia”, que propicia que als ciutadans ferits o les famílies dels morts en els atacs no se’ls hagi fet justícia. De fet, el govern de Trump tan sols ha reconegut haver-hi matat civils un cop, en un únic atac aeri del qual ahir feia exactament dos anys, i que s’havia fet públic a través d’una ONG. Només el febrer passat hi hauria hagut dues morts de civils i dos més haurien resultat ferits a conseqüència de dos atacs aeris. Africom va assegurar, en dos comunicat de premsa sobre aquests atacs en concret, que havia matat “terroristes” d’Al-Shabaab, “sense oferir la més mínima prova dels suposats vincles amb el grup armat”, assegura l’organització humanitària. Ben al contrari, i segons les seves converses amb familiars de les víctimes, l’anàlisi d’imatges i de munició emprada pels EUA, l’entitat assegura que “no hi ha trobat indicis” que fossin terroristes. Un d’aquests atacs va ser el 2 de febrer passat, quan una bomba de 16 quilos es va llançar contra la casa d’una família de cinc membres, que en aquell moment estaven sopant. Un fragment va impactar contra el cap d’una noia de 18 anys i la va matar a l’instant. També va ferir les dues germanes petites –de 12 i 7 anys– i l’àvia, de 70 anys. L’altre atac, el 24 de febrer, va ser contra una granja i va matar un pagès cultivador de plàtans i director de Hormuud Telecom, que va deixar vídua i vuit fills.

Els avions nord-americans haurien efectuat 32 atacs aquest 2020, més del doble que l’any passat (63 bombardejos), segons el grup d’observació Airwars. Per la seva banda, Amnistia recull que des del 2018 haurien mort almenys 21 civils i 11 més haurien quedat morts en nou atacs. Els EUA “no s’han posat en contacte amb els familiars de les persones mortes en cap cas”, assegura AI. El director per a la regió, Deprose Muchena, afirma: “Cada cop hi ha més dades i són més demolidores... A Africom sembla que no li importi la mort de famílies a les quals ha destrossat.”

LES XIFRES

63
atacs aeris
va ordenar, l’any passat, el comandament dels EUA contra objectius a Somàlia, segons Airwars.
21
civils morts
i 11 més de ferits ha registrat Amnistia Internacional des del 2018 en nou atacs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia