Política

L’acord entre els Estats Units i els talibans presenta fissures

La milícia afganesa acusa Washington de violar la treva amb atacs a les seves bases i amenaça de dur a terme represàlies

Els EUA reiteren el compromís amb el pacte però avisen que sempre defensaran les forces de Kabul

L’acord de treva signat entre els Estats Units i els talibans el 29 de febrer a Doha, que ha d’aplanar el camí a la retirada de totes les tropes nord-americanes de l’Afganistan, trontolla. Els talibans van acusar ahir Washington de violar l’acord amb atacs de les tropes nord-americanes i els seus aliats contra bases i àrees controlades pels insurgents i van amenaçar amb represàlies.

Per primera vegada des de la signatura de l’històric acord, en què es va pactar la retirada total de les tropes estrangeres de l’Afganistan en 14 mesos, els talibans van acusar els Estats Units de “contínues violacions” amb bombardejos, batudes nocturnes, atacs a civils i insurgents en àrees on no hi havia combats. A més, hi van afegir, es va incomplir un dels principals punts de l’acord, que era l’alliberament el 10 de març de 5.000 presos talibans a canvi d’un miler de reus de les forces de seguretat afganeses, un procés que “s’ha retardat sense motiu”.

“Hem compartit de manera oportuna amb els nord-americans els detalls de les violacions a través dels canals de comunicació pertinents”, van assegurar els insurgents en un comunicat, en què van insistir que els han demanat que “respectin les disposicions de l’acord”. “Si les violacions continuen, es desenvoluparà una atmosfera de desconfiança i no sols perjudicarà l’acord, sinó que obligarà els mujahidins [combatents talibans] a reaccionar i respondre, la qual cosa augmentarà el nivell de violència” al país, van amenaçar.

Hostils amb Kabul

Els talibans van assegurar, però, que per la seva part han “respectat” l’acord i es mantenen compromesos amb el pacte signat, i van justificar els seus recents atacs contra les forces de seguretat afganeses perquè no hi ha encara un alto el foc acordat amb el govern de Kabul. Els insurgents asseguren, a més, que han “aturat els atacs” contra bases i instal·lacions governamentals, i només duen a terme operacions contra petits llocs de control.

El portaveu de les tropes nord-americanes a l’Afganistan, el coronel Sonny Leggett, va respondre als insurgents, a través d’un missatge a Twitter, que el seu país “ha mantingut i encara manté els termes militars de l’acord entre els Estats Units i els talibans”. Tot i això, hi va afegir que sempre defensaran els seus aliats de les forces de seguretat afganeses de qualsevol atac, com indica l’acord, per la qual cosa “els talibans han de reduir la violència”, fet que permetrà centrar-se a més “en el procés polític”.

LES DATES

10.03.20
Dia en què els presoners talibans s’haurien d’haver alliberat a canvi dels reus de les forces de seguretat afganeses.
29.02.20
Dia de l’acord
entre els EUA i els talibans a Doha que preveu una treva que faciliti la retirada nord-americana.

Pendents d’alliberar els presos

Un dels principals esculls perquè es mantingui la treva pactada entre els Estats Units i els talibans és l’alliberament de presos de la milícia insurgent. Un delegació oficial formada per tres talibans és, des del 30 d’octubre, a Kabul per negociar aquest i altres aspectes amb el govern afganès. Es tracta de la primera missió d’aquest tipus en 19 anys de guerra per mirar de resoldre els últims aspectes tècnics per a l’inici de l’alliberament de presoners.

Totes les parts confien que l’alliberament dels presoners suposi l’inici de les anhelades converses de pau entre els talibans i el govern afganès, que podrien culminar en un acord polític que posi fi a gairebé dues dècades de guerra a l’Afganistan. El toc d’atenció d’ahir dels talibans als Estats Units va refredar les esperances però, malgrat tot, els insurgents es van guardar prou d’estripar les cartes. La milícia va assegurar que està llesta per mantenir converses internes afganeses, però va advertir que abans s’ha de resoldre l’afer pendent de l’alliberament de presoners talibans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia