Política

Elisabet II reclama disciplina

Fa el cinquè discurs extraordinari al país en 68 anys de regnat

Ingressen Johnson en un hospital per precaució

La reina d’Anglaterra va sortir ahir, en un discurs històric, a animar els ciutadans. “Ens en sortirem i aquest èxit serà de tots nosaltres –va dir en un discurs enregistrat i emès ahir al vespre per la televisió i la ràdio públiques–. Hem tingut altres reptes abans, però aquest és diferent i totes les nacions del planeta estem unides en el mateix esforç.”

Es tracta d’un discurs excepcional perquè la monarca no acostuma a dirigir-se a la població fora del tradicional discurs de Nadal. Només ho ha fet quatre cops abans en els 68 anys de regnat. El primer cop va ser quan va esclatar la guerra del Golf, el 1991; el segon, després de la mort de la princesa Diana, el 1997; el tercer, quan va morir la seva mare, el 2002, i el quart durant la celebració del Jubileu de Diamant, el 2012. Ara, s’ha tornat a dirigir als habitants del Regne Unit i de la Commonwealth en un moment complicat pel confinament de la població.

Vestida de verd, des del castell de Windsor, on està confinada i protegida, la reina va dir que “la dolorosa separació” de les persones estimades actual li recordava l’evacuació de nens durant la Segona Guerra Mundia: “Ara, com va passar llavors, en el fons, sabem que estem fent el que és correcte.” “Vindran dies millors i tornarem a retrobar-nos amb les nostres famílies i els nostres amics”, va assegurar Elisabet II, de 93 anys. També va destacar que “la disciplina, el bon humor i la companyonia són el caracteritza aquest país” i va agrair la feina dels serveis d’emergència.

El discurs de la reina es produeix mentre el nombre d’infectats continua creixent al Regne Unit. El primer ministre britànic, Boris Johnson, va ser ingressat ahir en un hospital com a mesura de “precaució” davant els “símptomes persistents” provocats coronavirus. Johnson, de 55 anys, va informar que era positiu el 27 de març passat i ha estat aïllat des de llavors en la residència oficial a Londres. “Sota les recomanacions del seu metge, el primer ministre ha ingressat en un hospital perquè se li facin proves”, va indicar el portaveu oficial del cap de Govern en un comunicat.

En les últimes 24 hores, hi ha hagut 621 morts més, entre ells un nens de cinc anys, fet que eleva el nombre de víctimes a 4.934. Tot i l’ordre de confinament, el sol i els 21 graus del cap de setmana van fer que els parcs i les platges s’omplissin.

El govern només permet que els ciutadans surtin de casa per fer una estona d’exercici cada dia, però ahir va advertir que, si la gent segueix sortint de forma massiva a l’exterior, prohibirà sortir a fer exercici. No només són alguns ciutadans els qui s’estan saltant les normes de reclusió, sinó també membres del govern. És el cas de la cap mèdica del govern escocès, Catherine Calderwood, a qui van caçar el cap de setmana traslladant-se a la segona residència. La policia la va amonestar i el govern la va apartar de les rodes de premsa. També el príncep Carles i la seva esposa Camil·la van marxar a la seva mansió escocesa quan la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, havia demanat que no es fes.

Segon camp de refugiats a Grècia en quarantena

El govern grec va posar, ahir, en quarantena durant dues setmanes un segon camp de refugiats per l’aparició d’un cas de coronavirus. Es tracta del camp de Malakassa, situat a 40 quilòmetres al nord d’Atenes, que acull un miler de persones. Dijous, el govern ja va confinar el camp de Ritsona, amb 2.700 persones.

Itàlia confirma la tendència a la baixa

Un total de 15.887 persones amb coronavirus han mort a Itàlia des que va detectar-se el brot a final de febrer, una xifra que suposa un increment de 525 casos des de dissabte però que representa la més baixa des del 19 de març. A més, per primer cop va baixar el nombre de persones hospitalitzades amb símptomes.

Tests a domicili per 230 euros

No és gens fàcil fer-se la prova del coronavirus al Regne Unit. Aquesta és una de les principals preocupacions del govern, que ha promès que a finals de mes esperen disposar de 100.000 tests diaris. En aquests moments, només n’hi ha 10.000 al dia de disponibles i estan reservats per a persones amb símptomes greus. Els experts no creuen que el govern pugui complir la seva promesa. El problema és que molts treballadors sanitaris s’estan quedant a casa perquè no saben si tenen el virus o no. Molts ciutadans estan comprant tests a companyies genètiques privades que els envien per correu a casa. Cadascun costa uns 230 euros. És la solució que troben alguns davant la manca d’aparells als hospitals. També falten mascaretes. Molts infermers utilitzen bosses de plàstic per protegir-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia