Política

Trump manté les represàlies per l’escàndol d’Ucraïna

La crisi sanitària no impedeix al president fulminar un altre alt funcionari dels serveis d’intel·ligència en considerar que l’ha perjudicat

L’última víctima va informar el Congrés de la queixa que va desfermar l’‘impeachment’

Atkinson anima a continuar denunciant males praxis del govern

Amb el país en flames i enmig del caos pel coronavirus, el president dels EUA, Donald Trump, encara té temps per a les seves dèries i fòbies personals amb polsims electoralistes. Amagat sota els titulars de la crisi de la Covid-19, el mandatari nord-americà no ha abandonat la seva pugna i animadversió cap als serveis d’intel·ligència, especialment aquells que reforçaven la tesi del Russiagate i l’Ukrainegate, que finalment el van dur al judici polític de què va sortir exonerat a principis de febrer.

L’última víctima, l’inspector general de la comunitat d’intel·ligència, Michael Atkinson, va fer el pas inusual de respondre al seu acomiadament fulminant de divendres.

Funcionari independent encarregat de supervisar les activitats dels serveis d’espionatge nord-americà, Atkinson va ser el primer a informar el Congrés de la queixa anònima sobre la “urgència” i la “credibilitat” de la preocupació pel contingut de la cèlebre trucada entre Trump i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que va engegar el procés d’impeachment.

Trump no ha amagat en cap moment que l’acomiadament d’Atkinson era part d’una venjança per com l’exfuncionari l’havia perjudicat. “Va fer una feina terrible, absolutament terrible. Aquest home és una vergonya”, va etzibar durant el cap de setmana. Davant l’insult del president, Atkinson va respondre dilluns a la matinada en un comunicat. “Com a inspector general, estava legalment obligat a assegurar que els informants tenien els canals efectius i autoritzats per revelar un assumpte urgent”, es va defensar, tot animant els funcionaris que vulguin revelar males pràctiques o expressar queixes sobre el govern a continuar fent-ho. “Sisplau, no permeteu que els esdeveniments recents silenciïn les vostres veus”, va demanar. És incomptable el nombre de càrrecs dels serveis d’intel·ligència o relacionats amb aquest camp que han estat fulminats per Trump en els tres anys i escaig al capdavant de la Casa Blanca, sempre per haver desafiat el parer presidencial o perquè, en la gestió del seu càrrec, posen en marxa una maquinària que desagrada al president. Atkinson està convençut que aquesta darrera opció és la que el va sentenciar. “No és difícil pensar que la pèrdua de confiança en mi deriva d’haver completat correctament les meves obligacions legals com a inspector general independent i imparcial”, va disparar l’exfuncionari, i va assegurar que ho tornaria a fer de la mateixa manera.

L’últim acomiadament va posar en guàrdia diversos republicans, que van demanar més informació del perquè de la decisió, i va despertar de nou les queixes i crítiques de l’opinió pública davant d’accions que consideren autoritàries. “Trump està estripant la democràcia mentre s’encarrega del coronavirus”, va escriure Noah Bookbinder, director executiu de l’organització Ciutadans per la Responsabilitat i l’Ètica a Washington, al The New York Times.

LA DATA

25.07.2019
Trump
demana a Zelenski que investigui un rival electoral. La trucada acabarà desfermant l’‘impeachment’.

LA FRASE

Va fer una feina terrible, absolutament terrible. Aquest home [Atkinson] és una vergonya
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

Biden proposa una convenció virtual

Víctor Sancho

La gran història que està quedant ocultada i diluïda per la crisi de la Covid-19 és la cursa electoral. El que havia de dominar la narrativa del 2020 ha quedat en un fet anecdòtic, i més en un període de primàries demòcrates dat i beneït en favor de l’exvicepresident Joe Biden, gairebé invisible. Hi ha sectors del partit que temen que pequi de falta d’imatge de lideratge.

Biden continua concedint entrevistes i intentant tenir presència, i en una de les últimes aparicions va insinuar que la convenció que l’ha de coronar com a candidat, ja posposada del juliol a l’agost per culpa del coronavirus, potser s’hauria de fer “virtualment”. Per la seva banda, el governador de Wisconsin va decretar ahir la suspensió de les primàries, que s’havien de celebrar avui mateix. La nova data s’ha ajornat al pròxim 9 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona