Política

DOLORS SABATER

CANDIDATA DE GUANYEM A L’ALCALDIA DE BADALONA

“Només hi ha dues opcions: o Albiol o jo”

“La possibilitat que retirem la nostra candidatura si no hi ha un acord per evitar un alcalde del PP ja no es pot donar”

“Badalona no té per què ser diferent criminalitzant posicions com demanar la seva llibertat”

Després de perdre l’alcaldia de Badalona el juny del 2018 per una moció de censura, Dolors Sabater (Guanyem-Badalona en Comú) aspira a tornar a assolir el càrrec, després de la renúncia abrupta d’Àlex Pastor, a través d’un pacte d’esquerres que necessita, sí o sí, el concurs del PSC.

Rubén Guijarro (PSC) va anunciar ahir la seva intenció d’aspirar a l’alcaldia. L’escenari s’assembla cada cop més al del ple d’investidura que va obrir el mandat, no?
La situació ara és diferent, perquè tot i que el PSC ha fet aquest moviment, absolutament lògic, ara mateix tot encara està obert. Una de les coses que sí que han canviat, però, respecte d’aleshores, és que ja no es pot donar l’opció que tornem a retirar la nostra candidatura si no hi ha acord per evitar que el PP obtingui l’alcaldia, perquè ja hem tingut l’experiència que suposa deixar el PSC al capdavant d’un govern en minoria. Va ser una aposta fallida. Només hi ha dues opcions: o Albiol alcalde o jo.
Fórmules intermèdies, com repartir-se l’alcaldia amb el PSC, estarien per tant descartades?
Això ja ho vam plantejar el mes de febrer passat, quan vam fer aquesta proposta perquè ja vam advertir que la situació no anava bé.Cal recordar que un baròmetre del propi ajuntament que certificava l’empitjorament de la confiança de la ciutadania amb el govern de la ciutat. En aquest context, i per aturar l’ascens del PP, ara cal un nou govern que sigui fort, i capaç de resoldre els problemes que té la ciutat i de gestionar la crisi brutal que tenim al damunt i que afecta, amb molta cruesa, una proporció molt gran de la població de Badalona.
Però si tant vostès com el PSC no es posen d’acord abans del ple d’investidura, qui serà alcalde és Albiol.
De fet ja hi ha qui llegeix l’anunci d’ahir del PSC com que ja ha decidit que Albiol sigui alcalde i que, fent això, ho aconseguirà…
Vostè també ho veu així?
No, perquè jo ja he dit abans que no hi ha res tancat en absolut, i hi ha la possibilitat de fer un acord amb el PSC. Que aquest partit hagi quedat invalidat per tenir l’alcaldia no exclou, en absolut, que és un actor imprescindible per bastir aquest front ampli. Nosaltres, quan vam governar, ja vam fer autocrítica admetent que no vam poder tirar endavant coses perquè estàvem en minoria i no incorporar al PSC, potser va ser un error a l’hora de consolidar aquest projecte de canvi. Comptem amb ells per fer un govern robust perquè Badalona té una característica que la fa única, i és que, aquí, el PP té molta força.Cal deixar enrere episodis com el de la moció de censura i mirar endavant per construir una ciutat de progrés, lluites compartides, i que posi el bé comú al servei de les famílies.
Veu factible superar els recels que hi ha entre Guanyen i el PSC i poder fer un acord veritablement sòlid?
El juny del 2019 ja vaig demostrar una gran generositat facilitant l’alcaldia a qui havia estat tan injust amb un govern de canvi. Els qui hi hem entrat a la política per vies que no són les estructures de partit sinó des de les experiències de les lluites socials, i des d’un municipalisme molt transversal, som els que podem aportar aquests gestos. Nosaltres no ens mirem la política com un joc de poder dels partits, sinó com un servei a la ciutat. I amb la crisi del Covid-19 a sobre, sabem que no podem tornar la a deixar l’alcaldia en mans d’un govern feble, que ha demostrat que no pot liderar-la.Necessitem una opció forta, que es pugui consolidar, on hi ha de ser tothom, des de JxCat, passant pels comuns, el PSC i la Badalona valenta que som ERC i Guanyem. Cal tenir present que enfront hi ha un Albiol que té una gran capacitat de situar relats falsos, però que tenen prèdica. I prova d’això és que ha aconseguit fer creure a molta gent que davant el fracàs del PSC, això només ho pot arreglar ell. I és cert que algú es podria esperar que diguéssim que no volem el PSC per tot el que ha passat. Però nosaltres el que diem, és que s’ha de posar la ciutat al davant. I, en això, el PSC ha de ser part de la solució. Cal corregir l’error de la moció de censura.
Fa la sensació, però, que aquest acord que planteja té com a únic element comú impedir que Albiol sigui alcalde però, per contra, costa identificar un relat o model de ciutat conjunt. És així?
Nosaltres el que busquem, precisament, és que això no sigui així. És veritat que potser es troba a faltar una solidesa, i és el que volem construir amb un projecte que tingui com a prioritat un pla de xoc que permeti que la ciutat remunti en tots els sentits. Cal que Badalona es torni a projectar en positiu, que és un fet que vam aconseguir en els tres anys de govern del canvi. Hi ha moltes coses que no vam poder abastar, i de l’experiència hem après errors a corregir. Però un dels elements que va permetre que ens en sortíssim, en positiu, és que hi havia model de ciutat. Ara ens toca enfortir aquest projecte, i perquè la gent no ho vegi com una sopa de partits enfrontats en lluites que només beneficien a una proposta populista com la d’Albiol, el que cal fer és donar-li solidesa. I per això hi hem de ser tots. I s’ha de tenir en compte el que ha passat, que en parlem poc per respecte a la persona, però que ha estat brutal. Que el nostre exalcalde arribi a fer el que ha fet, ha tingut un impacte emocional molt fort a la ciutadania. I, a això, se li ha de donar sortida.
Quan vostè va ser alcaldessa, la seva posició respecte del fet nacional o els presos va ser un punt de fricció amb el PSC. Aquestes qüestions quedarien fora d’un eventual acord?
La qüestió dels presos va ser una excusa, perquè l’objectiu real de la moció de censura va ser més tàctic. En la societat catalana hi ha un ampli consens, del 80%, sobre el dret a decidir. I nosaltres estem aquí, i Badalona no té per què ser diferent criminalitzant posicions com demanar la llibertat dels presos. També cal tenir present, però, que en la situació actual el que ens ocuparà, sobretot, és la crisi social i econòmica amb la qual ens enfrontem. I no és el mateix gestionar una crisi com aquesta amb plantejaments d’esquerra transformadora i de dreta o extrema dreta. El que puc assegurar és que l’extrem de picabaralla política, gairebé esperpèntica, al que vam arribar el mandat, s’ha d’evitar de totes, totes.
A l’hora de tractar, o airejar, sobre la salut d’Àlex Pastor, algú, o alguns, han estat més que desafortunats?
El que ha estat una irresponsabilitat ha estat l’actitud del PSC de no protegir millor la persona, i la ciutat, sigui el que sigui el que li passés a Pastor, que nosaltres no ho sabem. Jo, personalment, he estat molt curosa i he mostrat molt respecte. I expressar això, i desitjar que es recuperi no exclou que ha fet una cosa gravíssima, que no només se li ha de criticar, sinó que se li han d’exigir responsabilitats davant de la justícia, exactament com a tothom.

k

L’entrevista sencera a www.elpuntavui.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un testimoni clau implica Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona