Política

El Constitucional revisarà les condemnes per sedició

L’alt tribunal admet a tràmit els recursos dels presos polítics

No hi ha terminis per a l’última resolució de la justícia estatal abans de recórrer a l’europea

Els presos temen que els retardi el cas

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos d’empara de nou dels onze presos polítics catalans, de manera que comença el seu últim pas imprescindible i preceptiu en la justícia de l’Estat espanyol en espera de poder accedir a l’europea. Una admissió rarament emprada pel TC, que rebutja la gran majoria de recursos penals. El primer ple telemàtic de la història del TC va acceptar els recursos dels nou presos per les penes de sedició i inhabilitació, que en alguns casos pugen a 12 i 10 anys. Els recursos corresponen a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Carme Forcadell, condemnats per sedició, i Meritxell Borràs i Carles Mundó, inhabilitats, en contra de la sentència imposada pel Tribunal Suprem la tardor passada a cadascun d’ells. Falten per admetre els recursos d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva, que van recusar els dotze magistrats del tribunal en considerar que tenien prejudicis “ideològics” davant l’independentisme i sobre els quals no s’ha pronunciat.

El TC admet que “el recurs planteja un problema o afecta una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina”. Els magistrats van acceptar per unanimitat els nou recursos i van obrir una peça separada per decidir sobre la petició d’ells mateixos per si se suspèn els efectes de la sentència; és a dir, si allibera els condemnats en espera de la seva pròpia resolució. Tanmateix, el TC va rebutjar que es doni un supòsit “d’urgència excepcional” que justifiqui suspendre’n els efectes en la resolució de l’admissió a tràmit i dona tres dies a les parts per pronunciar-s’hi. Ni aixeca, doncs, les penes ni anul·la les sentències del Suprem, com se’ls sol·licitava.

La no admissió de la urgència augura un llarg termini de resolució. De fet, el TC no té límit en el debat ni en la resolució dels casos que revisa com a últim tribunal de l’Estat. Els exconsellers Rull, Turull, Forn i Bassa consideren que el TC guardarà en un calaix els seu recursos d’empara per obstaculitzar que puguin accedir aviat a la justícia europea. Aquesta va ser la seva reacció, ahir en saber-se la decisió.

LA XIFRA

12
anys de presó va ser la condemna a Jordi Turull i Dolors Bassa, la pena més alta entre els ara recurrents.

LA FRASE

El TC admet a tràmit el recurs amb l’únic propòsit d’obstaculitzar l’accés al TEDH
Josep Rull
exconseller del govern

Sanchis, a judici

l’Audiència de Barcelona ha confirmat el processament pel delicte de desobediència (implica inhabilitació no penes de presó) contra el director general de TV3, Vicent Sanchis, per haver continuat emetent anuncis del referèndum de l’1-O, tot i haver rebut una notificació de la providència del Tribunal Constitucional (TC) que instava a aturar-ne els preparatius. La defensa de Sanchis, exercida per la penalista Olga Tubau, demanava l’arxivament de la causa en considerar que l’ordre del TC era “inconcreta” i per això emmarca la seva actuació “sense existència de dol”, raonament que la secció segona considera “no creïble”. Així, l’Audiència de Barcelona deixa a un pas del judici Sanchis per l’1-O, conjuntament amb uns 40 processats al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, acusats d’altres delictes, com ara malversació de fons, delicte confirmat per l’Audiència a una vintena d’investigats



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia