Política

El govern proposa a Sanitat el pas a la fase I de sis zones i que l’àrea de Barcelona se situï en una fase 0,5

El ministeri confirma que ha rebut la petició de desescalada de les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central, però no esmenta la resta

El País Valencià i Madrid tornen a demanar el progrés a la fase I de tot el territori

El govern ha demanat aquest dijous al ministeri espanyol de Sanitat que autoritzi el pas a la fase I del desconfinament de les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central, tal com han confirmat fonts dels dos departaments després de la reunió bilateral que han mantingut aquesta tarda dins la ronda de contactes entre l’executiu i les autoritats sanitàries autonòmiques.

Fonts de la conselleria de Salut han precisat que la Generalitat ha proposat que les àrees de gestió assistencial del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Montseny, avancin igualment a la fase I. El govern també ha posat damunt la taula i que la ciutat de Barcelona i la resta de l’àrea metropolitana continuïn a la fase 0 però flexibilitzant algunes de les mesures, com la possibilitat d’anar als comerços sense cita prèvia o celebrar activitats de culte amb l’aforament restringit a un terç. A banda, l’executiu català aposta per fer obligatori l’ús de mascaretes en l’espai públic en aquesta fase 0,5.

Des del ministeri, però, després de la reunió només s’ha fet esment a la petició de fer avançar les regions de Girona, Lleida i la Catalunya Central a la fase I.

En un breu comunicat, Sanitat ha explicat també que les Illes Balears han demanat el pas a la fase II de l’illa de Formentera i les Canàries han fet el mateix pe a les illes de La Gomera, La Graciosa i El Hierro; el País Valencià i la Comunitat de Madrid han tornat a sol·licitar que la totalitat dels respectius territoris se situï en la fase I, i Castella-La Manxa ha proposat que les províncies de Toledo, Albacete i Ciudad Real progressin a la fase I.

El ministeri analitza ara la documentació tècnica aportada per cada govern.

En aquest sentit, fonts del departament de Salut han apuntat que encara no hi ha res decidit i que es preveu continuar treballant aquest divendres en la proposta, abans que l’executiu espanyol prengui la decisió definitiva.

El govern vol que les mascaretes siguin obligatòries

L’executiu català ha proposat fer obligatori per a tothom l’ús de mascaretes en l’espai públic.

El Procicat ha aprovat la mesura aquest dijous al matí i la Generalitat confia que l’Estat accepti aquesta mesura de protecció addicional per evitar la propagació del coronavirus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que les mascaretes afegeixen “un punt de protecció extra”, ja que la distància de seguretat “a vegades és complicada de mantenir”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ja va demanar ahir l’ús obligatori de la mascareta a espais públics, després que transcendís que el ministeri de Sanitat estudia aquesta possibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia